Promovisane knjige o Dragiši Nedoviću

07.12.2017.

U Domu kulture u Višegradu sinoć su promovisane knjige „Tako je živeo i stvarao Dragiša Nedović“ i „Pesmarica broj jedan – Najlepše pesme Dragiše Nedovića“, autora Dragana Bataveljića.

Govoreći o stvaralačkom opusu Dragiše Nedovića, Bataveljić je naveo da je ovaj srpski kompozitor i tekstopisac umro veoma mlad, te da su mnoge njegove pjesme trajno izgubljene.

„Nedović je tokom života boravio u Doboju, Sarajevu, Mostaru i Višegradu, a čuvenu pjesmu `U lijepom starom gradu Višegradu` posvetio je višegrađanki Kiki, u koju se zaljubio dok je boravio u tom kraju“, rekao je Bataveljić.

On je podsjetio da je Nedović pjesmu koja je postala himna Višegrada napisao prije Drugog svjetskog rata, a da je ona svoje izvođenje doživjela tek šezdesetih godina prošlog vijeka.

Umjetnik Radivoje Biševac iz Kragujevca rekao je da nijedan autor nije toliko prepravljan i pokraden u pjesmama kao Dragiša Nedović.

„Nedović je autor nekoliko stotina pesama. Na osnovu građe koju sam dobio, pokušaću da utvrdim tačan broj i mislim da će ih biti više od hiljadu“, dodao je Biševac.

On je napomenuo da je pjesma „U lijepom starom gradu Višegradu“ prepravljena i skraćivana, ali da je Nedoviću priznato autorstvo.

Osim ove, među najpoznatijim pjesmama Dragiše Nedovića su „Harmoniko moja“, „Prođoh Bosnom kroz gradove“, „Stani, stani, Ibar vodo“ i „Obraše se vinogradi“.

Promociju knjiga organizovali su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“, višegradski Dom kulture i Narodna biblioteka „Ivo Andrić“ iz Višegrada.

SRNA