Promovisana pripovijetka „Slikopisanje“ dobitnika Andrićeve nagrade

10.06.2023.

U okviru kulturne manifestacija „Višegradska staza“ u Višegradu je promovisana pripovijetka „Slikopisanje“ autora Igora Marojevića, dobitnika Andrićeve nagrade za najbolju pripovijetku na srpskom jeziku.

Marojević je rekao da pripovjetka „Slikopisanje“ na slobodan način interpretira završne godine života Ante Pavelića u Latinskoj Americi i Španiji.

On je naglasio da je pristalica etnofikcije, što, kako kaže, znači da se pridržava istorije do mjere do koje to odgovara književnom djelu.

Za pripovijetku „Slikopisanje“ Igor Marojević je dobio Andrićevu nagradu za 2021. godinu, a ona mu je uručena u Zadužbini Ive Andrića u Beogradu, 10. oktobra, na dan Andrićevog rođenja.

Profesor srpskog jezika i književnosti Dijana Inđić Milošević, koja je bila i moderator večeri, kaže da je autor uspio da na književno-iznijansiran način dočara kontroverzne figure sa prostora bivše Jugoslavije i predoči jednu originalnu viziju apsurdnosti istorije.

Ona je istakla da književna kritika smatra Marojevića začetnikom krtog realizma.

Drugog dana manifestacije, biće održano pjesničko veče Društva ljubitelja pisane riječi „Most“ u Andrićevoj spomen-učionici sa početkom u 17.00 časova.

Izložba „Milica Babić Andrić – život i djelo“ biće otvorena u Gradskoj galeriji u 18.00 časova.

Pozorišna predstava „Jao meni“, u izvođenju Mine Lazarević i Srđana Ivanovića, biće odigrana u Kulturnom centru od 20.00 časova.

Manifestacija „Višegradska staza“ posvećena je nobelovcu Ivi Andriću, a organizatori su opština Višegrad, Kulturni centar „Ivo Andrić“, „Prosvjeta“ iz Višegrada i Andrićgrad.

„Višegradska staza“ je najvažnija kulturna manifestacija u Višegradu, koja je ustanovljena 1976. godine, a održava se svake godine u junu.

SRNA