Promovisana knjiga „Spomenko i Ozren“

29.02.2020.

U Domu kulture Višegrad večeras je promovisana knjiga „Spomenko i Ozren“, autora Mile Savića, koja govori o petnaestogodišnjem dječaku Spomenku Gostiću, najmlađem borcu Vojske Republike Srpske, poginulom u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Autor je rekao da će od prodaje knjige napraviti spomenik Spomenku, koji će biti postavljen kod manastira Ozren u Petrovu.

On je podsjetio da su u Višegradu održane dvije projekcije filma „Spomenko na vječnoj straži“, a da se večeras promoviše knjiga koja govori o Spomenkovom životu, običajima na Ozrenu osamdesetih godina i o tome kako su ljudi živjeli.

„Knjiga se bavi ratnim vremenom, ali ima antiratnu poruku. Govori da je rat strašan, da mladim generacijama moramo pričati o tome šta je rat i da nikada ne dozvole da do njega dođe“, naglasio je Savić.

Savić je naveo da je pronašao arhivske snimke, potom i Spomenkovu rodbinu, saborce, kumove koji su u tom periodu bili Spomenkovih godina, te da je poslije više od 50 projekcija filma shvatio kako još nešto može da uradi za tog dječaka, pa je napisao knjigu.

Direktor Narodne biblioteke „Ivo Andrić“ Bojan Pecikoza rekao je da je ovo nastavak sjećanja na Spomenka Gostića.

„Nakon dokumentarnog filma, promovisali smo knjigu, a Višegrad je i ulicu posvetio Spomenku Gostiću“, naveo je Pecikoza.

On je napomenuo da će se kroz književnost promovisati sjećanje na borce, posebno na Spomenka, ali i sve žrtve ugrađene u temelje Republike Srpske.

Spomen-ploča i tabla sa nazivom ulice, posvećene mladom heroju Vojske Republike Srpske Spomenku Gostiću, postavljena je 2017. godine u višegradskom naselju Garča.

Petnaestogodišnji Spomenko Gostić, koji je odbio ponudu da se skloni od ratnih strahota i sa komšijama i prijateljima bio borac Vojske Republike Srpske, poginuo je od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren.

Sahranjen je na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka.

Predsjednik Republike Srpske odlikovao ga je Ordenom zasluga za narod.

SRNA