Promovisana knjiga „SPC i sveštenstvo u BiH i Prvom svjetskom ratu“

01.07.2017.

U Andrićevom institutu promovisana je knjiga „Srpska pravoslavna crkva /SPC/ i sveštenstvo u BiH u Prvom svjetskom ratu“ autora Borivoja Miloševića.

„Riječ je o knjizi koja je prvi put promovisana na Sajmu knjiga u Beogradu, a sada na Sajmu knjiga u Višegradu. Ona je rezultat trogodišnjeg istraživanja, a nastala je iz dva razloga – zbog istorijskog i nacionalnog značaja i zbog neistraženosti teme“, rekao je Milošević.

On je dodao da je pisanje o stradanju crkve i srpskog sveštenstva u BiH i pisanje o istoriji Srba u BiH u Prvom svjetskom ratu, jer je crkva kao institucija nerazdvojni dio života naroda.

„Crkva i narod su duboko povezani tako da, istražujući srpsku crkvu, ujedno ovo je i prilog poznavanju Srba u BiH“, rekao je Milošević.

On je istakao da je sveštenstvo doživjelo mnoga stradanja za vrijeme Prvog svjetskog rata, mnogi sveštenici su likvidirani, mnoge crkve temljeno opljačkane i pretvarane u vojne magacine.

Recenzent Boško Branković rekao je da se autor knjige svrstao u jednog od najznačajnijeg istoričara koji se bave proučavanjem istorije Prvog svjetskog rata u BiH i Republici Srpskoj.

„Ovo djelo spada u jedno od najznačajnijih u kojem se govori o istoriji Prvog svjetskog rata, stradanju sveštenstva i srpskog naroda. Značaj monografije leži u tome da je Milošević koristio domaću arhivsku građu i arhivsku građu iz okruženja, ali i crkvene arhive i objavljene izvore, kao što je memoarska građa“, dodao je Branković.

On je istakao da autor prati tekuću bibliografiju koja je nezaobilazna za stvaranje ovakvog djela.

SRNA