Promovisana knjiga „Rusi nisu izdali“

11.04.2019.

U Višegradu je večeras promovisana knjiga „Rusi nisu izdali“ Borisa Zemcova, ruskog novinara, dobrovoljca tokom proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, te svjedoka NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

On je istakao da se bombardovanje, koje je 1999. godine počelo u Srbiji, nastavlja i danas, samo na drugačiji način.

„Tada su bombardovali aerodrome, vojne jedinice i objekte, a sada bombarduju vašu kulturu, obrazovanje, privredu, generalno srpsku naciju i čitav slovenski svijet. Oni koji pokušavaju da bombarduju srpski narod neće u tome uspjeti dok ima ljudi koji su spremni da se ovakve knjige štampaju“, naveo je Zemcov.

On je istakao da je uoči početka NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine kao novinar bio na Kosmetu, te da je u noći kada je trebalo da krene iz Beograda za Rusiju počelo bombardovanje srpske prijstonice.

„Pošto je aerodrom bio bombardovan, nisam mogao letom da se vratim u Moskvu, a nekoliko noći sam prespavao na klupama u Beogradu. Osjetio sam potrebu da ono što sam vidio i preživio tokom NATO bombardovanja kažem cijelom svijetu, kao i mojim sunarodnicima i, uz pomoć srpske braće, podijelim i sa srpskim čitaocima“, naveo je Zemcov.

Zemcov je rekao da je ova knjiga njegov dug i prema saborcima iz Višegrada, gdje je tokom 1993. godine ratovao kao dobrovoljac i pomagao srpskoj braći da odbrane svoju vjeru i pravo da budu narod koji ima svoju državu.

„Vidio sam smrt, krv i pogibiju moje braće dobrovoljaca. Osjećao sam obavezu da o tome napišem knjigu“, naglasio je Zemcov.

On je zahvalio vlastima Republike Srpske zato što su 12. april proglasili Danom ruskih dobrovoljaca i istakao da, dok se taj datum bude obilježavao, biće živo i sjećanje na te ljude i događaje.

U Višegradu će sutra biti obilježen Dan ruskih dobrovoljaca koji je uvršten u kalendar značajnih istorijskih događaja Republike Srpske u znak sjećanja na ruske borce stradale u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

SRNA