Promovisana knjiga „Pred sjenima srpskih mučenika“

20.04.2017.

U Andrićgradu promovisana je poetska rukovet „Pred sjenima srpskih mučenika“ u kojoj su sabrane 33 pjesme o stradanju srpskog naroda u 20. vijeku.

U poetskoj rukoveti, koju je priredio profesor srpskog jezika iz Foče Rade Lalović, zastupljeni su radovi 24 autora, među kojima Matije Bećkovića, Desanke Maksimović, Jovana Dučića, Dobrice Erića, Stevana Raičkovića i Rajka Petrova Noga.

Recenzent knjige Divna Vasić rekla je da su pjesme inspirisane stradalačkom sudbinom srpskog naroda, posebno u 20. vijeku.

„Ovo je poezija koja opominje. Prebrzo smo opraštali zločincima, lako prelazili i zaboravljali stratišta i gubilišta. Zlo se ne smije zaboraviti“, rekla je Vasićeva.

Ona kaže da Lalović izborom pjesama podsjeća sve da srpske žrtve nikada ne smiju biti zaboravljene.

Priređivač zbirke Rade Lalović rekao je da je ovo jedina poetska rukovet antologijskog tipa o srpskom stradanju u Jasenovcu, Jadovnu, Prebilovcima, Šumaricama.

„Ova antologija kao takva može poslužiti za proučavanje ne samo Holokausta, nego i genocida počinjenog nad srpskim narodom“, rekao je Lalović, čije su tri pjesme zastupljene u knjizi.

On je naveo da se ideja za nastanak ove knjige rodila prije dvije godine na seminaru za prosvjetne radnike o temi Holokausta.

„Iznenađenje je nastupilo kada smo kolege i ja uvidjeli da je jako malo pjesnika pisalo o Jasenovcu. Malo je bilo onih koji su u nježne stihove umotavali brojne rane stradalništva našeg naroda“, kaže Lalović.

Nastavnik srpskog jezika Duško Krsmanović rekao je da je veliki broj pjesama iz ove rukoveti napisan u formi molitve.

„To i ne čudi, s obzirom na to da je u vremenima kada se od ljudi ne može očekivati milost i ljudskost jedini izlaz moguće potražiti od Gospoda“, rekao je Krsmanović.

SRNA