Projekat upravljanja otpadom vrijedan 380.000 KM

25.06.2020.

U Višegradu je danas predstavljen projekat upravljanja čvrstim otpadom koji podrazumijeva nabavku „auto-smećara“, specijalnih traktora za odvoz lakih selektovanih materijala, kontejnera i kesa za izvlačenje selektovanog otpada, ukupne vrijednosti 380.000 KM.

Menadžer projekta Nikolina Kanostrevac rekla je novinarima da će ovo mnogo značiti za Višegrad kao turističko mjesto i očuvanje životne sredine.

„Drago nam je što učestvujemo u ovom projektu, a na ovaj način ćemo donekle riješiti i problem otpada. Projekat traje 18 mjeseci, a na njemu radimo oko godinu dana. `Auto-smećar` bi trebalo da stigne u septembru i pokrivaće ruralna područja, a znatno više će se odvoziti i selektovati otpad“, istakla je Kanostrevac.

Stručni konsultant za ovaj projekat Velimir Mitrović naveo je da je cilj projekta poboljšanje kapaciteta za upravljanje otpadom na područjima koja okružuju rijeku Drinu.

„Svrha projekta je da se svi jednog dana ponosimo obalama Drine, jezerom, kulturnim i istorijskim nasljeđem i planinama koje nas okružuju, a ne da ih se stidimo“, naglasio je Mitrović.

Projekat treba da pomogne i u edukaciji građana o selektovanju otpada.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je ovo značajan projekat za opštinu i njeno komunalno preduzeće koje će dobiti funkcionalnu opremu za dalji rad.

„Dajemo značaj ekologiji, krajnji cilj je čistija i zdravija životna sredina“, istakao je Đurević.

Projekat „Unapređenje upravljanja čvrstim otpadom u urbanim i ruralnim područjima Bajine Bašte, Višegrada i Han Pijeska“ sufinansira EU kroz Program prekogranične saradnje Srbije i BiH, a njegova vrijednost je oko 800.000 KM.

SRNA