Pripremaju se srpska jela povodom praznika

08.01.2018.

Na svečanostima koje će sutra u Višegradu biti organizovane povodom 9. januara – Dana Republike biće poslužena tradicionalna srpska jela kako bi se i na taj način pokazalo bogatstvo naroda Srpske i dala podrška proslavi i očuvanju Dana Republike, saopšteno je iz ove lokalne uprave.
Na prijedlog opštinske uprave srpsku slavsku trpezu priprema Mladena Gojković iz Čačka, koja je za svoj rad više puta nagrađivana, a za ovu priliku spremiće oko 50 vrsta pita, pogače, uštipke, krofne, palačinke.

„Praviću pite sa sirom, jabukama, suvim šljivama, krompirom. Srpska trpeza se sastoji od domaćih proizvoda – svega onoga što možemo proizvesti. Još je potrebno samo kuvati srcem“, rekla je Gojkovićeva novinarima.

Ona je sedam puta bila prvak Srbije u spremanju starih jela, a devet puta osvojila je prvo mjesto za najljepše srpske nošnje.

„Ovo mi je deseti put da dolazim u Višegrad. Najveću motivaciju imala sam donoseći humanitarnu pomoć za vrijeme rata. To veče smo održali koncert za građane Višegrada, a kasnije sam dolazila na različite nastupe“, rekla je Gojkovićeva, koja je ovoga puta u Višegrad došla na poziv načelnika Mladena Đurevića.

Svečanosti povodom Dana Republike počinju liturgijom u Hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu u 9.00 časova, nakon čega će biti položeni vijenci na spomenik ruskim dobrovoljcima i spomenik borcima u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu na Trgu palih boraca.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević u 11.00 časova organizovaće prijem u opštini za predstavnike privrednog, javnog i političkog života, direktore opštinskih i republičkih preduzeća, sportske klubove i udruženja, te nevladin sektor.

Svečani program povodom obilježavanja Dana Republike biće održan u zgradi opštini Višegrad od 11.15 časova, a za posjetiocima će uz tradicionalna jela biti organizovan i muzički program.

SRNA