Prikupljeno 112 doza krvi

22.07.2023.

Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ iz Višegrada danas je prikupio 112 doza krvi za potrebe Univerzitetske bolnice u Foči.

Predsjednik ovog aktiva Miroslav Marjanović rekao je novinarima da su se današnjoj regionalnoj akciji priključili davaoci iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske i uputio zahvalnost svim članovima, ali i gostima na dugogodišnjoj saradnji.

„Nastojimo da povećamo broj članova Aktiva, tako da smo u protekloj godini oko 30 mladih podstakli na davanje krvi“, istakao je Marjanović.

On je zahvalio Upravi i Sindikatu preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ za podršku u realizaciji ove humane aktivnosti.

Transfuziolog Službe za transfuziju u Foči Maja Kujundžić istakla je da je ova akcija koja se sprovodi u ljetnjem periodu od izuzetnog značaja.

„U ovo doba godine evidentirano je smanjeno davanje krvi, kao i rezerve s kojima raspolažemo za potrebe pacijenata, a povećane su potrebe za ovom dragocjenom tečnošću, pa je samim tim značaj akcije nemjerljiv“, naglasila je Kujundžićeva.

Dobrovoljni davalac Brane Šimšić kaže da je krv dao 51. put.

„Za mjesec dana ću napuniti 65 godina i ovo je moje posljednje davanje, a nadam se da sam ispunio svoju dužnost i pomogao ljudima kojima je krv bila neophodna“, naveo je Šimšić.

Član Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi „Elektrokrajine“ iz Banjaluke Jelena Krfić istakla je kolegijalnost i prijateljstvo sa Aktivom iz Višegrada koje traje deceniju.

„Uvijek se vrlo rado odazovemo ovim akcijama i nadamo se da će naša saradnja i dalje biti uspješna kako bi davanjem krvi nekome pomogli, a možda i spasili život“, dodala je Krfićeva.

Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ trenutno broji 106 članova.

SRNA