Prikazan film „Djeca“

19.05.2017.

Film „Djeca“ autora Denisa Bojića prikazan je u Domu kulture u Višegradu u okviru manifestacije obilježavanja 25 godina Višegradske brigade.

Montažer filma Uroš Mlađenović rekao je da ovaj dokumentarni film govori o svjedočenju preživjelih roditelja, Joke Milovanović, Mileve Lazarević, Mileve Župić i Marinka Bjelice, koji su u odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubili djecu.

„Osjetili smo potrebu da se o tim porodicama čuje, jer se ne zna za njih. Bila je jedna majka koja je izgubila četvoro djece, a 18 porodica ima koje su izgubile troje djece. Većina njih je umrla, a ostale su tri majke i jedan otac“, rekao je Mlađenović.

On je istakao da su njihove priče jako teške i da govore o snazi tih osoba, ali i o ljubavi koja ih i dalje pokreće prema toj djeci.

„Željeli smo da prenesemo bol koju osjećaju. Nakon filma osjetite se jako malim, zbog onoga što su te osobe preživjele i dalje preživljavaju“, dodao je Mlađenović.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Milisav Vasić rekao je da je film veoma potresan, jer govori o teškoj sudbini majki.

„Svjesni smo šta smo preživjeli, svi koji smo učestvovali u ratu. Koliko je teško roditeljima koji su izgubili djecu, nije moguće ni opisati“, naveo je Vasić.

Film „Djeca“ prikazan je širom Republike Srpske, u Srbiji i u Rusiji gdje je dobio dvije nagrade, te u Švedskoj i u Evropskom parlamentu u Strazburu.

SRNA