Prikazan dokumentarni film „Nebo nad Bjelovarom“

03.12.2017.

U bioskopu „Doli Bel“ u Andrićgradu večeras je prikazan dokumentarni film „Nebo nad Bjelovarom“ Nedeljka Lajšića koji govori o herojskom činu majora JNA Milana Tepića i vojnika Stojadina Mirkovića, koji su poginuli u Bjelovaru u septembru 1991. godine.

Autor filma Nedeljko Lajšić rekao je da su ovim filmom pokušali da sačuvaju sjećanje na heroja Milana Tepića. „To je priča o patriotizmu, o ljubavi prema svojoj zemlji“, dodao je Lajšić.

Prema njegovim riječima, major Tepić je jedan od rijetkih koji je održao datu riječ do kraja, te je žrtvujući svoj život pokazao kako se voli i iskreno brani svoja zemlja.

Lajšić je napomenuo da ideja o filmu traje desetak godina, a da je realizacija trajala dvije godine.

„Film je prikazan u deset gradova, a prva premijera bila je u Beogradu“, dodao je Lajšić.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić rekao je da Boračka organizacija treći put prikazuje film promovišući srpske heroje.

„Ovo je poruka mladim ljudima da poštuju i cijene one koji su dali život za Republiku Srpsku“, dodao je Vasić.

Film „Nebo nad Bjelovarom“ prikazan je na inicijativu Boračke organizacije Višegrad povodom obilježavanja Međunarodnog dana lica sa invaliditetom.

Major Jugoslovenske narodne armije Milan Tepić iz Komlenca u Kozarskoj Dubici poginuo je 29. septembra 1991. godine u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku, nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike.

Sa njim je poginuo i vojnik Stojadin Mirković, koji je odbio Tepićevo naređenje da se povuče sa ostalim vojnicima od glavnog objekta.

SRNA