Prikazan dokumentarni film „Donjecka vratarnica“

17.10.2019.

U Andrićgradu je prikazan film „Donjecka vratarnica“, ruske rediteljke Natalije Batrajeve, koji govori o stradanju ruskih pravoslavnih svetinja u Donjeckoj oblasti u Ukrajini od 2013. godine do danas i njihovom obnavljanju.
„Film prati živote heroina, odnosno monanjiha u Donjeckoj oblasti. U Rusiji je dobitnik mnogobrojnih nagrada“, rekla je Batrajeva nakon sinoćnje projekcije u bioskopu „Doli Bel“.

Ona je navela da je ovo prvi dio trilogije, te da planira da snimi i dokumentarni film o ruskim dobrovoljcima koji su učestvovali u odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske, kao i o stradanjima srpskih crkava i manastira na Kosovu i Metohiji.

U fokusu filma, kojeg je rediteljka snimala samostalno, tokom tri ratne godine, je igumanija manastira Iverske Bogorodice, koji se našao na prvoj liniji fronta u Donjecku, u čijoj blizini su se vodile najžešće borbe.

Sveštenik Savo Trivković rekao je da se tematika filma odnosi na srpski narod, ali i na sve pravoslavne narode.

„Pouka ovog filma nalazi se u Svetom jevanđelju, gdje se kaže da ćemo svi mi hrišćani stradati jer nismo od ovog svijeta“, naveo je Trivković i istakao
da film govori o žrtvovanju za otadžbinu, narod i vjeru.

Film je stekao veliku popularnost, a nagrađen je najvećim priznanjima u Rusiji.

Organizatori projekcije filma su Crkvena opština Višegrad i Manastir Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci.

SRNA