Prijem za ratne vojne ivalide

10.09.2021.

Načelnik opštine Višerad Mladen Đurević organizovao je prijem za ratne vojne invalide odbrambeno-otadžbinskog rata i predstavnike opštinske Boračke organizacije povodom Dana ratnih vojnih invalida.

Član Odbora ratnih vojnih invalida Višegrad Miroslav Vuković rekao je da je danas u Višegradu podijeljeno 19 prehrambenih paketa nezaposlenim ratnim vojnim invalidima.

On je zahvalio za prijem načelniku, ali i Boračkoj organizaciji koja vodi računa o ovim kategorijama.

Đurević je naveo podatak da u ovoj opštini živi 230 ratnih vojnih invalida, te da im se na različite načine pokušava pomoći, što će biti nastavljeno.

On je napomenuo da zbog epidemiološke situacije i neusvajanja budžeta ima poteškoća u funkcionisanju, ali da se sa dobrom voljom prevazilaze problemi i nastavlja dobra saradnja sa Boračkom organizacijom.

Predsjednik Boračke organizacije Višegrad Aleksandar Savić svim ratnim vojnim invalidima zaželio je dobro zdravlje i istakao da je obaveza svih da pomognu tu kategoriju društv.

„Načelnik Đurević je izrazio zahvalnost za njihov doprinos u stvaranju Republike Srpske, ali i obaveze koje imamo pokušaćemo ispuniti u saradnji sa lokalnom zajednicom“, istakao je Savić.

Ratni vojni invalid Novo Rajak rekao je da obilježavanjem šalju poruku i opomenu na mlađe generacije da čuvaju i njeguju ono što smo su oni stvorili, da ne bi došli u situaciju da prođu kroz sva teška vremena.

Od 2017. godine u Republici Srpskoj se 10. septembra obilježava Dan ratnih vojnih invalida kao sjećanje na taj datum 1993. godine, kada je Narodna skupština usvojila prvi Zakon o pravima vojnih invalida i porodica poginulih boraca.

U Republici Srpskoj ima 31.278 ratnih vojnih invalida.

SRNA