Prijem za odlikovane borce VRS

10.01.2023.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević danas je, povodom Dana Republike Srpske, organizovao prijem za odlikovane borce Vojske Republike Srpske iz ove lokalne zajednice, kojima je zahvalio za odbranu Srpske tokom proteklog rata.

U opštini Višegrad trenutno žive 22 odlikovana borca VRS.

Nekadašnji komandant višegradske brigade VRS-a Luka Dragičević istakao je da je ovaj prijem za borce veoma važan, ne samo kao znak pažnje, već i prilika da se razgovara o unapređenju uslova života ove kategorije.

On smatra da treba insistirati na slozi, kakva je krasila srpske borce 1992. godine.

„U ovim okolnostima u kojima se nalazi Republika Srpska i njen narod bitna je sloga i jedinstvo, kakvu smo imali u ratu i zbog toga smo opstali“, rekao je Dragičević.

Đurević je zahvalio svim borcima, ratnim vojnim invalidima i porodicama poginulih boraca čiji su najmiliji dali život za Srpsku.

„Ovo je obaveza za mlađe generacije da pamte njihova djela jer zahvaljujući njima mi smo danas u slobodnoj Republici Srpskoj“, rekao je Đurević novinarima.

Predsjednik Skupštine opštine Višegrad Srpko Baranac rekao je da je 9. januar temelj Republike Srpske koji niko ne može da ospori, a njen garant je, kako kaže, jedinstvo.

„Devetog januara moramo zaboraviti političke partije, mora postojati samo jedna partija, a to je narod. Moramo biti jedinstveni i pokazati da istrajavamo, bez obzira na neprijatelje, na očuvanju Srpske“, istakao je Baranac.

On je naglasio da Republika Srpska nikome ne brani da praznuje svoje, ali i ne dozvoljava da to drugi čine njoj.

Svetozar Guzina je u ime opštinske Boračke organizacije rekao da su odlikovani borci zbog svog zalaganja za Republiku Srpsku zaslužili prijem povodom Dana Republike.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstitutivni status.

SRNA