Prijem za folklorne ansamble iz Srbije i Crne Gore

18.06.2023.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević upriličio je prijem za deset folklornih društava iz Srbije i Crne Gore povodom 17. Međunarodnog festivala folklora.

Đurević je izrazio je zadovoljsto što se tradicija nastavlja.

„U našem gradu imamo veliki broj prijatelja iz različitih gradova iz okruženja koji će pokazati svoje igre i pjesme, što ne smijemo baciti u zaborav. Ovo je najbolji način da narodna nošnja, pjesma i igra opstanu i prenesu se na mlađe naraštaje“, rekao je Đurević novinarima.

On je dodao da je na opštini i folklornim društvima da daju značaj i da se djeca animiraju kako bi nastavila tradiciju.

Umjetnički rukovodilac Dragan Marković iz Trstenika rekao je da četvrti put dolaze u Višegrad zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji društava i da su srećni jer su stekli mnogo prijatelja.

Igor Gudić iz Kraljeva rekao je da Višegrad ima posebnu dozu energije i da sa društvima iz Višegrada sarađuju dugi niz godina.

„Ovakvi festivali su dobri kako bi razmijenili iskustva i prikazali sve ono što vrijedno radimo“, istakao je Gudić.

Umjetnički direktor Miloš Vulović iz Topole pohvalio je lokalnu upravu koja je našla način i sredstva da podrži ovaj festival.

Umjetnički rukovodilac KUD-a „Kralj Petar Ujedinitelj“ Danijela Šućur rekla je da je cilj ovog festivala njegovanje tradicije.

„Druženje između ansambala je ono što je prijeko potrebno kako bi stvorili nova prijateljstva, a kada ugostimo naše prijatelje stvaramo priliku da i mi otputujemo“, dodala je Šućureva.

Na festivalu će nastupiti članovi društava – Ansambl narodne pjesme i igre Kulturno-umjetično društvo /KUD/ „Stubline“ iz Obrenovca, Udruženje folklornih ansambala „Tradicija“ iz Trstenika, KUD „Jovan Dučić“ iz Nove Gajdobre, KUD „Vesna“ iz Mojkovca, KUD „Moravica“ iz Ivanjice.

Učesnici festivala su i članovi Udruženja građana „Era“ iz Užica, te KUD-ovi „Oplenac“ Topola, „Golija“ iz Novog Pazara, „Kraljevačka riznica“ iz Kraljeva i domaćini KUD „Kralj Petar ujedinitelj“ i KUD „Bikavac“.

Međunarodni festival folklora u Višegradu se održava od 2004. godine, a posljednje tri godine nije održavan zbog pandemije virusa korona.

Pokrovitelji festivala su opština Višegrad i preduzeće „HE na Drini“ Višegrad.

SRNA