Pridržavati se instrukcija nadležnih organa o virusu korona

12.03.2020.

Na današnjem sastanku Foruma za bezbjednost opštine Višegrad zaključeno je da je protok informacija o temama virusa korona, migrantima i požarima između relevantnih institucija i građana dobar, te da se građani pridržavaju instrukcija nadležnih organa.

Zdravstveni inspektor u opštini Višegrad Slađana Miovčić rekla je da svakodnevno sarađuju sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske i Domom zdravlja Višegrad.

Direktor Doma zdravlja Višegrad Snežana Đurović rekla je da se infekcija virusom korona, u većini slučajeva, manifestuje povišenom temperaturom te blagim ili težim somptomima gornjih respiratornih puteva do infekcija i oštećenja plućnog tkiva.

„Izjave i procjene struke trebaju se poštovati kao i procedure koje struka predlaže. Jako je teško kada ljudi ne shvataju suštinu problema a mi zdravstveni radnici samo navodimo stanovništvo da povedu računa o sebi i društvu jer samo tako možemo spriječiti dalje širenje infekcije“, naglasila je Đurovićeva.

Ona je apelovala na stanovništvo da prate uputstvo porodičnog doktora, kao i uputstva koja se iznose u sredstvima javnog informisanja, te da vjeruj struci i zdravstvenom sistemu.

„U Višegradu za sada nema oboljelih, pratimo situaciju i spremni smo u slučaju pojave virusa da poštujući proceduru i instrukcije Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja, reagujemo. Posjedujemo prostoriju za oboljele u okviru Doma zdravlja kao i sobu za ljekare a za slučaj porasta broja oboljelih ambulanta u Dobrunu spremna je i za nadzor lica za koje se sumnja da su nosioci virusa“, istakla je Đurovićeva.

Direktor Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“ Divna Vasić rekla je da je u skladu sa mjerama Vlade i resornog ministarstva, vaspitno-obrazovni rad prestao do 31. marta, kao i sva sportska i ostala takmičenja učenika koja su bila u toku.

„Stručne službe naše škole rade i radimo sve one poslove koji nisu vezani za nastavu. U narednom periodu na vrijeme ćemo obaviještavati naše učenike i zaposlene“, navela je Vasićeva.

Predstavnici Granične policije Višegrad istakli su da je Višegrad zbog blizine graničnog prelaza posebno izložen riziku, kada je riječ o širenju virusa korona.

„Zbog prevencije širenja virusa zatvorena su dva susjedna granična prelaza. Na svim graničnim prelazima u BiH za državljane Italije, Kine, Irana i Južne Koreje zabranjen je ulazak“, naveli su na sastanku.

Predsjednik Mjesne zajednice Vardište Nenad Mijadžević rekao je da je broj migranata u ovom dijelu Višegrada smanjen.

„Stanovništvo Vardišta ima veoma dobru saradnju sa graničnom policijom i u stalnom smo kontaktu“, naveo je Mijadžević.

Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Višegrad Željko Milošević rekao je da su prošle godine intervenisali 253 puta, a najveći broj intervencija se odnosio na gradsku deponiju.

„Imalo smo oko 14 šumskih požara. Apelujemo na građane da obrate posebno pažnju, jer je izmjenom zakona o zaštiti požara Republike Srpske predviđena kazna od 100 do 1.000 KM za ne najavljeno paljenje korova“, istakao je Milošević.

Sastanku Foruma za bezbjednost prisustvovali su predstavnici lokalne vlasti, Doma zdravlja Višegrad, srednje škole, šumarstva, vatrogasne jedinice, Civilne zaštite, Granične policije, Policijske stanice Višegrad i predstavnici mjesnih zajednica.

SRNA