Prekinuta sjednica o preraspoređivanju budžetskih sredstava

21.05.2022.

Prva vanredna sjednica Skpštine opštine Višegrad, na kojoj je trebao da bude razmatran Prijedlog odluke o preraspoređivanju budžetskih sredstava, prekinuta je na inicijativu predsjednika Skupštine Muamera Sofovića, koji nije dozvolio obraćanje odbornicima i načelniku iz SNSD-a.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da skupštinska većina, koja želi da preraspodijeli budžetska sredstva za održavanje referenduma o opozivu načelnika, nastavlja sa kršenjem Zakona, Statuta i Poslovnika Skupštine opštine.

„Apelujem i dalje da se resorno ministarstvo pozabavi ovom temom, a mi ćemo u narednom periodu da obavještavamo Ministarstvo o svim njihovim kršenjima Zakona i nadamo se da će im stati u kraj“, poručio je Đurević.

On je naveo da je ovo što se dešava na sjednicama veliki skandal, gdje pojedinac sam sebi dozvoljava da ne daje riječ načelniku i odbornicima sa druge strane skupštinske sale.

Đurević je pojasnio da je ranije predsjedniku Skupštine rekao da postoje tri mogućnosti za realizovanje sredstava potrebnih za referendum za opoziv načelnika.

„Trebalo bi da se iz budžetske rezerve odobre sredstva za štampanje glasačkih listića, druga je da vidi sa sekretarom da li je moguće za ovakvu temu zakazati vanrednu sjednicu i treća opcija da se u roku sedam dana zakaže redovna sjednica, gdje bi se odlukom ispravila greška skupštinske većine“, rekao je Đurević.

On je naveo da je skupštinska većina prilikom usvajanja budžeta amandmanom predvidjela sredstva za održavanje refrenduma o opozivu, a da su „poslije shvatili je to konto sa kojeg sredstva ne mogu biti trošena za opoziv“.

„Na ovaj način su pokušali da sredstva prebace na drugi konto, da bi bila operativna za sprovođenje opoziva. Kada su shvatili da su napravili grešku i zakazali vanrednu sjednicu oni su grubo skinuli tačku sa dnevnog reda, ne dozvolivši ostalima da se izjasne“, istakao je Đurević.

Đurević je rekao da je uvjeren u pobjedu na referendumu, te istakao da su krenuli sa izbornim aktivnostima i održavanjem tribina.

Šef kluba odbornika SNSD-a Darko Andrić rekao je da je skupštinska većina nelegalno i nezakonito zakazala vanrednu skupštinu.

„Takve skupštine se zakazuju samo u slučajevima poplava, ratnog stanja ili bilo čega drugog što je opravdano. Zato što se nije pojavio jedan njihov odbornik, nisu otvorili zakazanu sjednicu, nego su je samo pomjerili kasnije. Kad su otvorili skupštinu, opet su povukli tačku sa dnevnog reda i zatvorili Skupštinu, ne dozvolivši nikome da se obrati. Svaka skupština ima svoj način funkcionisanja“, istakao je Andrić.

On je poručio da je dobro što je pokrenut postupak opoziva gradonačelnika, da se izađe na referendum i da se „što ranije završi sa ljudima koji ne zaslužuju ni da priđu skupštinskoj sali, a ne da vode ovakvu skupštinu“.

„Prekršili su sve moguće članove zakona, poslovnika i svega što će advokati obratiti i što ćemo pokrenuti poslije procedure opoziva, jer želimo na opozivu da pokažemo kakav je stav naroda i do čega su doveli ovakvim ponašanjem“, naglasio je Andrić.

On je dodao da je očigledno da skupštinska većina pravi blokadu cijelog grada.

Skupštinska većina najavila je održavanje referenduma o opozivu načelnika za 12. jun.

SRNA