Predstavljeno treće izdanje knjige „Zaboravljeni zločin – Stari Brod“

21.03.2017.

U Gradskoj galeriji u Višegradu večeras promovisano treće dopunjeno izdanje knjige „Zaboravljeni zločin-Stari Brod“, koja je zajedničko izdanje redakcija Izdavačke kuće „Dabar“ i Izdavačke kuće Srpskog sokolskog društva „Soko“ iz Dobruna.

„U ovo treće dopunjeno izdanje uvrštena su nova svjedočenja preživjelih i dodatni spiskovi ubijenih koje su pojedinci decenijama skrivali od javnosti, jer se o tome nije smjelo čak ni pričati“, rekao je urednik knjige Slavko Heleta.

On je dodao da je prvi put u ovoj knjizi dostupan podatak da je, osim 300 srpskih civila kod Han Pijeska, zvjerski umoreno i 50 Jevreja koje su ustaše dovezle u Stari Brod.

Heleta je istakao da knjiga sa novih 90 stranica dodatno učvršćuje svoju dokumentarnost i trajnost, kako bi pokoljenja imala istinski zapis o nezapamćenim zločinima nad nemoćnim ljudima, čija je jedina krivica bila što su Srbi i što su zločincima smetali da ostvare svoj san – granicu na Drini.

Priređivač knjige Aleksandar Savić rekao je da je prilikom zločina u Starom Brodu i Miloševićima iskazano toliko mržnje prema srpskom narodu, da to pojedini psiholozi porede sa ludilom.

„Još postoji po neki živi svjedok tih događaja, nema prave riječi da opiše zločine i zločince i način svireposti prema nevinim žrtvama“, dodao je Savić.

On je poručio prisutnima da poučeni hrišćanskim vrijednostima pokušaju da ne mrze, ali da ne zaborave i da se sjete ovih i svih nevinih srpskih stradalnika.

SRNA