Predstavljeno stvaralaštvo italijanske književnice Elene Ferante

01.07.2017.

U Andrićevom institutu u Andrićgradu večeras je predstavljeno stvaralaštvo italijanske književnice Elene Ferante, o kojem je govorila prevodilac njenih romana na srpski jezik Mirjana Ognjanović.

„Elena Ferante je pseudonim jedne od najprodavanijih savremenih italijanskih autora. Skrivena književna ličnost koja poslednjih godina muti pamet miliona čitalaca u svetu, dolazi navodno iz Napulja. Sebe naziva Elenom Ferante“, rekla je Ognjanovićeva.

Ona je navela da je riječ o autoru romana „Genijalna prijateljica“, kao i još nekih napisanih prije i poslije ove knjige, u svijetu prodatih u nezamislivo visokim tiražima.

Ognjanovićeva je istakla da je i sama kao prevodilac ovog romana u nekoliko mahova bila u iskušenju da se upita ko je zapravo ta osoba.

„Tačnije, ko su, bar što se ovoga romana tiče, te dve osobe jer učinilo mi se da prepoznajem dva različita rukopisa, dve poetike, dva načina gledanja na književni postupak“, rekla je Ognjanović.

Elena Ferante, rođena 1943. godine, italijanska je književnica koja piše pod pseudonimom, a stvarni identitet je nepoznat javnosti.

Iako je proglašavana najvažnijom italijanskom književnicom svoje generacije, identitet i dalje skriva od objave svog prvog romana 1992. godine.

SRNA