Predstavljena monografija o festivalu Licidersko srce, uručene plakete

30.11.2023.

Udruženje „Era“ iz Užica je u Beogradu predstavilo monografiju „Tajna Liciderskog srca“ o 15 godina Međunarodnog dječijeg festivala koji se tokom ljeta održava u Srbiji i Republici Srpskoj, te dodijelilo posebne plakete za pomoć u organizaciji ove manifestacije Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji, opštini Višegrad i Ministarstvu kulture Srbije.

Na prigodnoj svečanosti plakete su uručene šefu Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađenu Cicoviću, načelniku Višegrada Mladenu Đureviću i državnom sekretaru u Ministarstvu kulture Srbije Miodragu Ivanoviću.

Cicović je rekao da Predstavništvo Republike Srpske podržava ovu manifestaciju od 2012. godine i nastaviće to da čini, jer „Licidersko srce“ zauzima posebno mjesto u programu Predstavništva, prije svega, zato što snažno učvršćuje identitetske temelje srpskog naroda.

„Ako imamo u vidu činjenicu da u programu učestvuju djeca od osam do 14 godina, to je garancija da na najbolji način radimo poslove za očuvanje naše tradicije, kulture, običaja, našeg identiteta“, rekao je Cicović.

On je istakao da, osim što čuvaju svoju kulturu, tradiciju i običaj, mališani iz Srbije i Republike Srpske na najbolji način razmjenjuju kulturu sa ostalim učesnicima, a do sada su na Festivalu učestvovali ansambli iz 42 zemlje.

Autor monografije „Tajna Liciderskog srca“ Danijela Vasilijević izjavila je da je rad na monografiji u kojoj je sažeto 15 godina manifestacije bio lijep i izazovan.

„Naše `Licidersko srce` je tu da se zavuče u svaki dio naše planete, da nas negde očoveči i da nas podseti da smo ljudi i da buda protivteža ovom globalističkom, savremenom svetu“, rekla je Vasilijevićeva.

Potpredsjednik Organizacionog odbora „Liciderskog srca“ Ivana Cvetković naglasila je da je 15 godina jedan lijep period, istakavši da je posebno raduje što je festival dobio prekogranični karakter.

„To je jedna od retkih manifestacija koja je međunarodnog karaktera, a prekogranična je i festival se odvija na teritoriji dve zemlje, na šta smo posebno ponosni. Evo, 15. festival je iza nas, oko 1.000 mališana je u avgustu najlepšim bojama i osmesima i prijateljstvom obojilo i Republiku Srpsku i Srbiju. Idemo u susret novom druženju“, rekla je Cvetkovićeva.

Ona je navela da je grad Užice proglašen za nacionalnu prijestolnicu kulture 2024. godine te da će priprema narednog festivala za organizatore biti dodatni izazov.

SRNA