Predstavljen zbornik „Sanjarenja pored Drine“

01.03.2024.

U Višegradu je promovisan treći zbornik pjesničko-proznih radova pod nazivom „Sanjarenja pored Drine“, u izdavaštvu višegradskog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“.

U zborniku se nalazi oko 70 radova 14 autora objavljenih povodom 18 godina od osnivanja Društva ljubitelja pisane riječi „Most“, koje sada nosi naziv Udruženje književnika „Most“.

Tokom ove promocije pjesnici iz Višegrada predstavili su svoje pjesničko stvaralaštvo, a prisutnima su se obratili i pjesnici Milenko Dačević, Milad Obrenović i izdavač Dejan Spasojević.

Recenzent zbornika Rade Vučićević istakao je da knjiga „Sanjarenja pored Drine“ predstavlja kapitalno izdanje Udruženja književnika „Most“ iz Višegrada koji će biti dio istorijske književnosti, ne samo ovog grada, nego i Republike Srpske.

„Ovo što radi Višegrad za kulturu je impresivno. Inicijativa ove knjige je veoma važna jer će da svjedoči o vremenu i svim biografijama“, naveo je Vučićević.

Govoreći o istorijatu Društva „Most“, jedan od njegovih osnivača Slavko Heleta rekao je da je kroz ovaj književni klub do sada prošlo više od stotinu pjesnika i književnih stvaralaca, koji su zahvaljujući predanom radu Društva uspjeli da objave bar po jednu knjigu poezije ili proze.

„Stojka Mijatović koja je sada penzionisani bibliotekar i ja smo otprilike prije dvadesetak godina razgovarali o potencijalima pjesnika i tada smo se opredijelili da to bude Društvo ljubitelja pisane riječi. Za sve ove godine bilo je mnogo gostovanja, ostvarena je saradnja sa drugim književnim klubovima i sve što smo realizovali bilo je zahvaljujući dobroj saradnji sa opštinom“, istakao je Heleta.

On je naglasio da od prije četiri godine Književni klub „Most“ iz Višegrada djeluje pri SPKD „Prosvjeta“.

Predsjednik Književnog kluba „Most“ Stojka Mijatović rekla je da je veliko zadovoljstvo da je SPKD „Prosvjeta“ dobilo sredstva od opštine Višegrad.

„Zahvaljujuću načelniku opštine smo odštampali divnu knjigu u kojoj su ispričana sva stradanja, ljubavi, pobjede i sve to kroz stihove, i priče. Sve što prolazi životom i što nas dotiče i artikuliše duhovno stanje u svijet iskazano je kroz poeziju, pripovijetke i roman“, istakla je Mijatovićeva.

Tokom predstavljanja zbornika u višegradskom Centru za kulturu „Ivo Andrić“ uručena je zahvalnica načelniku opštine Višegrad Mladenu Đureviću za doprinos u štampanju zbornika.

Društvo ljubitelja pisane riječi „Most“ osnovano je u januaru 2005. godine, s ciljem okupljanja višegradskih pjesnika i pripovjedača svih uzrasta koji su se aktivno uključili u pisanje srpske poezije.

SRNA