Predstavljen roman „Laodikija“ jeromonaha Serafima

30.01.2023.

U Andrićgradu je promovisana knjiga „Laodikija“, jeromonaha Serafima Gligića iz manastira Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci, koji kaže da ovim romanom želi da pomogne ljudima koji lutaju da smisao svog života pokušaju naći u Hristu.

Jeromonah Serafim je sinoć na promociji istakao da je ovo roman upozorenja, koji govori gdje ljudi mogu stići ako se udalje od sebe i vjere, ali i da mogu opstajati i produžiti sopstveni i život ovog svijeta ukoliko žive u skladu sa Bogom i prirodom.

„Želja mi je da ovim romanom pomognem ljudima koji lutaju, koji traže smisao svog života, da pokušaju da ga nađu tamo gdje je najvažnije i najpotrebnije, a to je u Hristu Gospodu i njegovoj crkvi“, rekao je Gligić u prepunoj sali fakulteta u Andrićgradu.

On je naveo da naslov knjige dolazi od naziva jedne istorijske crkve, koja se nalazila na teritoriji današnje Turske, odnosno Male Azije, koja na tajanstven način objašnjava crkvu posljednjih vremena.

„To nam govori da treba da se trgnemo i živimo kako dolikuje, kako bismo promijenili istorijski tok i pružili novim generacijama mogućnost da upoznaju Boga kao najveću vrijednost koja se nudi u današnjem svijetu“, poručio je jeromonah Serafim.

Master istorije umjetnosti Marija Lakić istakla je da je knjiga „Laodikija“ veoma poučna i izuzetno značajna za sve ljude, bez obzira na to da li su religiozni. Ona je navela da ovo djelo predstavlja upozorenje, ali i instrukcije kako prevazići teške trenutke sadašnjeg vremena.

„Ovo književno djelo na pojednostavljen način može da približi ljudima vjeru, predanja, te da ih bliže upozna sa crkvom i načinom življenja kako bi dobili spasenje“, rekla je Lakićeva.

Roman „Laodikija“ objavila je Izdavačka kuća „Dabar“ iz Dobruna kod Višegrada.

SRNA