Predstavljen Pravilnik o podsticaju

05.04.2017.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske održali su u Višegradu prezentaciju Pravilnika Vlade Srpske o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja u poljoprivredi.

Stručni saradnik za ruralni razvoj u Ministarstvu Jovana Vlačić rekla je da je najveća podrška namijenjena tekućoj proizvodnji.

„Poljoprivrednici iz Višegrada se uglavnom bave malinarstvom i mislim da će biti veoma zadovoljni jer su izdvojena značajna sredstva za ovu proizvodnju. Kada govorimo o novim zasadima maline na 0,1 hektar dobija se do 30 odsto od uloženih sredstava, a podsticaji se odnose i na sisteme za navodnjavanje“, rekla je Vlačićeva.

Ona je istakla da Ministarstvo ima dugu saradnju sa poljoprivrednicima iz Višegrada, gdje je osnovana i poljoprivredna zadruga koja bi trebalo da doprinese značajnom razvoju malinarstva u ovom kraju.

Prema njenim riječima, podržan je kompletan sektor voćarstva, a podrška je namijenjena i zadrugama, kao i sektoru stočarstva.

Stručni saradnik u resoru za pružanje stručnih usluga u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milanka Malović rekla je da je prezentacija bitna, jer Pravilnik o podsticajnim mjerama ima veliki značaj za poljoprivredne proizvođače koji stiču pravo da konkurišu za podsticajne mjere po vrstama poljoprivredne proizvodnje.

„Dajemo podršku u više pravaca – jedan je kroz podsticajne mjere, zatim savjetodavne mjere i kroz službu za zaštitu bilja“, istakla je Malovićeva.

Stručni saradnik za veterinarstvo opštine Višegrad Vladimir Krstić ocijenio je da je značaj prezentacije u tome što podstiče stočnu, ratarsku i voćarsku proizvodnju u ovom kraju.

„Imamo formiranu zadrugu koja će naći interes u proizvodnji. Ovaj podsticaj će pomoći ljudima da zadrže postojeći nivo proizvodnje, a nekima da je povećaju“, naglasio je Krstić.

On je dodao da opština izdvaja značajna sredstva za podsticaj poljoprivrede, tako da se svi poljoprivredni proizvođači mogu javiti u opštinu, kako bi se informisali o onome što ih interesuje.

Organizator prezentacije je Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi u saradnji sa opštinom Višegrad.

SRNA