Predstavljen ovogodišnji pravilnik o podsticajima

27.02.2020.

U Višegradu je poljoprivrednim proizvođačima sa područja ove opštine predstavljen pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede za ovu godinu, kao i pravilnik o kapitalnim ulaganjima.
Viši stručni saradnik u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Sokolac pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Svjetlana Mičić rekla je da se promjene u pravilniku, između ostalog, odnose na stočarsku proizvodnju u sistemu krava – tele.

„U 2019. godini za devet mjeseci poljoprivrednici iz opštine Višegrad predali su 44.000 litara mlijeka mljekari `Pađeni`. Taj broj je za svaku pohvalu, uzimajući u obzir da su poljoprivrednici malo edukovani i sve više poljoprivrednika će se okrenuti proizvodnji mlijeka“, istakla je Mičićeva.

Ona je podsjetila da mjere iz prošle godine ostaju na snazi i u 2020, pa tako 0,25 feninga po litru mlijeka iznosi podsticaj resornog ministarstva, za dizel gorivo podsticaj je 0,60 KM, a pri nabavci mehanizacije povrat je 30 odsto za komercijalna, a 15 odsto za nekomercijalna gazdinstva.

Mičićeva kaže da je proizvođače u Višegradu najviše interesovalo proširenje otkupne mreže mlijeka i da je primjetno da se sve veći broj poljoprivrednika uključuje u sistem otkupa mlijeka.

Načelnik odjeljenja za privredu, lokalni razvoj i društvene djelatnosti Ana Bogdanović rekla je da je odziv poljoprivrednih proizvođača bio zadovoljavajući, te da su imali priliku da se upoznaju sa podsticajima koji su predviđeni pravilnicima.

SRNA