Predstavljen dokument za unapređenje prava radnika

15.10.2020.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske u Višegradu predstavljen je dokument koji će biti polazna osnova za razgovore sa Vladom Republike Srpske s ciljem unapređenja prava radnika.

Predsjednik Saveza Ranka Mišić rekla je novinarima da je program ekonomskih reformi za trogodišnji period dokument koji je sačinio Savez sindikata Republike Srpske, kao socijalni partner Vlade Srpske i Unije poslodavaca.

Mišićeva je istakla da će se ovaj dokument sprovoditi u predstojećem trogodišnjem periodu, a njegova sudbina zavisiće od pregovora sa Vladom Srpske.

„Akcenat u ovom dokumentu je zadržavanje postojećeg broja radnika i očuvanje njihovih stečenih prava, imajući u vidu ovo vrijeme pandemije. Osim toga, sugerisaćemo Vladi Srpske da predloži mjere koje bi omogućile otvaranje novih radnih mjesta i povećanje plata“, naglasila je Mišićeva.

Ona je navela da dokument ima tri cjeline, a prije svega socijalni dijalog i pregovori sa Vladom.

„Druga je zakonodavna, a odnosi se na niz zakonskih rješenja koje tražimo da Vlada donese, a koje bi trebalo da pobošaju poziciju radnika u Republici Srpskoj. Riječ je o izmjeni Zakona o radu, Zakona o zaštiti zdravlja na radu, Zakona o zabrani zlostavljanja na radu, koji smo već dobili i koje bi Vlada trebala usvojiti i predložiti parlamentu u formi nacrta“, rekla je Mišićeva.

Mišićeva je naglasila da je, uz ove, tu i set socijalnih zakona – o zdravstvenom osiguranju i zaštiti jer Savez cijeni da su to ključne stvari koje treba popravljati kako bi položaj radnika bio unapređen.

„Treća oblast koju tretira ovaj dokument su strateški dokumenti koji se odnose na važnost donošenja Vladine strategije zapošljavanja u narednom petogodišnjem periodu, u kojoj će biti isplativi projekti i da je akcentovan realni sektor“, rekla je Mišićeva izrazivši nadu da će Vlada prihvatiti veći dio ovog dokumenta koji je sačinila radna grupa Sindikata.

SRNA