Predavanje o novom načinu borbe protiv varoe

08.11.2023.

Za pčelare sa područja Višegrada i Rudog održano je predavanje o borbi protiv varoe – parazita medonosnih plela i racionalnom pristupu pčelarstvu s ciljem postizanja boljih rezultata.

Užički pčelar Petar Lukić rekao je da se novi alternativni način borbe protiv varoe pojavio prije sedam godina, a stručna javnost ga je ocijenila efikasnim.

„Predstavio sam ga pčelarima i donijeli smo zajedničke zaključke za njegovu primjenu“, rekao je Lukić.

Pčelar iz Ribaševine kod Užica Milić Vukić naveo je da se mnogi radovi mogu obaviti na jednostavniji način od onoga koji pčelari uglavnom primjenjuju.

„Zadatak moje teme bio je da se pčelarima približi način pčelarenja koji sa manje rada daje veće rezultate, te da se pčelarima pokaže kako se sa dobrim planiranjem, osmišljavanjem i organizacijom može puno poslova obavljati u jednom pčelinjem pregledu ili jednom otvaranju košnica“, rekao je Vukić.

Predsjednik Udruženja pčelara „Višegrad“ Aleksandra Masala istakla je da je cilj ovakvih predavanja animiranje mladih za bavljenje pčelarstvom.

„Pčelarstvom se bave stariji i mi namjeravamo da podmladimo kadar, te je Upravni odbor našeg udruženja sebi stavio za cilj da proizvede bar jednog profesionalnog pčelara koji će se baviti proizvodnjom meda i pčelarskih proizvoda na području opštine Višegrad“, rekao je Masal.

Tokom oktobra Udruženje pčelara „Višegrad“ organizovalo je edukaciju članova na pčelinjaku, a sada kada su pčele u mirovanju, nastavljaju sa edukacijom u zatvorenom prostoru.

Predavanju koje je održano sinoć u skupštinskoj sali Višegrad, prisustvovao je veliki broj pčelara.

SRNA