Predavanje i obuka za članove školske patrole

23.10.2023.

Službenici Policijske stanice Višegrad održali su danas edukativno predavanje i praktični dio obuke za članove saobraćajne sekcije Osnovne škole „Vuk Karadžić“ s ciljem osposobljavanja za rad u školskoj patroli.

Policijski službenik višegradske Policijske stanice Nebojša Sekulić istakao je da učenici od šestog do devetog razreda, članovi školske patrole, dobro poznaju saobraćajnu signalizaciju, što je bila tema teoretskih predavanja u minulom periodu.

„Kada je riječ o praktičnom dijelu akcije, radili smo na regulisanju saobraćaja u frekventnim raskrsnicama u vrijeme odlaska i dolaska učenika u školu i pokazalo se da učenici dobro poznaju i teoretski i praktični dio“, rekao je Sekulić i dodao da članovi patrole svoje aktivnosti mogu obavljati samo u prisustvu policijskih službenika.

U realizaciji projekta „Školske saobraćajne patrole“ učestvuje i Auto moto društvo /AMD/ Višegrad.

Sekretar ovog društva Milica Gutović istakla je da je AMD u saradnji sa Auto-moto savezom Republike Srpske obezbijedilo opremu za ovu akciju koja se sastoji od kačketa, fluorescentnih prsluka i tablica.

Projekat „Školske saobraćajne patrole“ realizuje se u Republici Srpskoj od 25. septembra do 25. oktobra, a sprovode ga Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Auto-moto savez Republike Srpske sa AMD i osnovnim školama.

Akcija je u skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske i Pravilnikom o školskim saobraćajnim patrolama.

SRNA