Povećan broj respiratornih infekcija, ali nema gripa

18.02.2020.

U Domu zdravlja u Višegradu povećan je broj pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama, ali za sada nema prijavljenih oboljenja od gripa, rekla je Srni direktor ove zdravstvene ustanove Snežana Đurović.

Đurovićeva je rekla da je u posljednje dvije sedmice povećan broj pacijenata koji imaju problem sa gornjim respiratornim putevima, kijavicom i opstrukcijom disajnih puteva, te kašlju i imaju povišenu tjelesnu temperaturu.

„Većinom je riječ o školskoj djeci nižih razreda osnovne škole, a karakteristični su simptomi slični gripu. U posljednjih mjesec dana evidentirano je 20 prijava oboljenja sličnih gripu, ali ni u jednom slučaju grip nije potvrđen“, istakla je Đurovićeva.

Ona je naglasila da virus prolazi brzo, a simptomi traju od tri do pet dana.

Đurovićeva je navela da je u Domu zdravlja u Višegradu preventivno protiv gripa vakcinisano 95 stanovnika, koji imaju pravo na besplatnu vakcinu Fonda zdravstvenog osiguranja.

Prema njenim riječima, kao prevenciju treba jačati imunitet ishranom bogatom vitaminima, provjetravati prostorije, redovno prati ruke i izbjegavati kolektivna okupljanja.

SRNA