Potpisani ugovori za podršku poljoprivrednicima

28.11.2017.

Predstavnici njemačke nevladine organizacije „Help“, u saradnji sa opštinom Višegrad, potpisali su danas ugovore sa 22 korisnika iz Višegrada za podršku malim projektima u poljoprivredi.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je projekat vrijedan 116.000 KM, a da je opština učestvovala sa 35 odsto sredstava, odnosno sa 41.000 KM.

„`Help` finansira projekat sa 50 odsto, odnosno 58.000 KM, a korisnici sa 15 odsto. Nadamo se da će ovakav vid saradnje biti nastavljen, kako bi omogućili poljoprivrednim proizvođačima da ulažu u poljoprivredu putem nabavke različite opreme“, dodao je Đurević.

On je istakao da opština budžetom planira više od 100.000 KM za podsticaj poljoprivredi.

Predstavnik Njemačke organizacije „Help“ Šemsudin Maljić rekao je da su potpisana 22 od ukupno 30 ugovora, koji će biti potpisani u narednom periodu.

„Počećemo sa kupovinom mašina koje su tražili korisnici i tokom narednih mjesec dana one će biti isporučene“, istakao je Maljić.

On je dodao da je projekat namijenjen razvoju preduzetnika u poljoprivredi, kako bi se pomoglo onim koji su imali vrlo malu podršku, te da im se pokaže da poljoprivreda ima budućnost.

Maljić je rekao da korisnici imaju obavezu učešća od 15 odsto i registraciju poljoprivrednog gazdinstva.

Momir Ninković rekao je da je aplicirao za nabavku kosačice, koja će značiti mnogo za potrebe u poljoprivrednoj proizvodnji.

Milanka Mirković, koja je aplicirala za nabavku motokultivatora, zahvalila je organizaciji „Help“ i opštini Višegrad, te dodala da će im ova podrška mnogo značiti.

Višegrad je jedna od pet opština u BiH koja učestvuje u projektu podrške socio-ekonomskoj stabilnosti zapadnom Balkanu, koji sprovodi organizacija „Help“.

SRNA