Potpisan protokol o saradnji sa Zavodom za zapošljavanje

13.12.2017.

U Višegradu je danas potpisan protokol o saradnji ove opštine i Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, čiji je cilj brže i efikasnije rješavanje problema nezaposlenosti u opštini.

Direktor Zavoda Miroslav Vujičić rekao je da će ovaj protokol omogućiti opštini Višegrad da nastupi prema međunarodnim organizacijama.

„Razmotrili smo mogućnost saradnje na projektima koje ćemo realizovati u 2018. godini. Zavod je spreman da finansira projekte u opštini Višegrad. Naredne godine ćemo imati važan projekat ´Regres o plaćanju doprinosa´ i vjerujem da će biti uspješno realizovan“, istakao je Vujičić.

On je napomenuo da taj projekat podrazumijeva pokrivanje troškova doprinosa svim zaposlenim u privredi.

Vujičić je naveo i projekat u vezi sa pripravnicima koji će obuhvatiti ciljne grupe, demobilisane borce i kategorije porodica poginulih, što, kako je dodao, Zavod radi svake godine.

Prema njegovim riječima, definisan je budžet za zapošljavanje za narednu godinu – oko 11 miliona KM vlastitih sredstava i dodatno oko 10 miliona KM iz kredita Svjetske banke.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da opština ima veoma dobru saradnju sa Zavodom za zapošljavanje.

On očekuje da će i u narednom periodu biti nastavljeni kontakti, te da će biti sprovođeni veoma dobri programi koje su omogućili Vlada Republike Srpske i Zavod za zapošljavanje.

„U opštini Višegrad je zaključno sa oktobrom sa Zavoda za zapošljavanje zaposleno gotovo 200 ljudi, što je veoma pozitivna stvar i nastavićemo trend zapošljavanja u našoj opštini“, poručio je Đurević.

On je istakao da je pozitivno to što su u ovoj godini otvorene četiri firme iz Srbije.

„Ove firme su već počele da zapošljavaju određeni broj ljudi i nastavljamo sa tom inicijativom, da pomognemo svima koji su zainteresovani da ulažu u opštinu, otvaraju nove firme i stvaraju nova radna mjesta“, naveo je Đurević.

Prema njegovim riječima, opština Višegrad je prepoznala takve firme i pomaže na različite načine.

„Nadam se da će biti nastavljen trend otvaranja novih firmi u Višegradu“, napomenuo je Đurević.

SRNA