Potpisan Memorandum o saradnji četiri pogranične opštine

01.03.2021.

Predstavnici opština Višegrad, Rudo, Čajetina i Priboj potpisali su danas u Višegradu Memorandum o saradnji, čiji se bitan dio odnosi na povezivanje djece iz ove četiri opštine kako bi upoznala sve znamenitosti ovih krajeva.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević je, nakon potpisivanja Memoranduma, novinarima rekao da je otvoreno mnogo tema i načina kako ove opštine mogu da sarađuju u narednom periodu, a da će povezivanje djece biti jedan od prvih zajedničkih projekata.

Đurević je izrazio zadovoljstvo potpisanim Memorandumom, te predstavnicima opštine Rudo posebno zahvalio za iskazano interesovanje za saradnju.

Predsjednik opštine Čajetina Milan Stamatović rekao je da je potpisivanje Memoranduma izuzetno značajno jer omogućava saradnju na polju zaštite životne sredine, u turizmu, ekonomiji, razmjeni kulturnih i sportskih sadržaja, a sve to kroz institucije.

Prema Stamatovićevim riječima, ovaj memorandum je doprinos nacionalnim projektima i značajan je za Srbiju i Republiku Srpsku, prije svega, zbog izgradnje auto-puta čiji jedan krak ide od Požege do Višegrada.

Predsjednik opštine Priboj Lazar Rvović rekao je da je ovo podsticaj da se realizuju zajednički projekti i koriste sredstva iz prekogranične saradnje, ali i iz dijela koji finansira Srbija.

„Naši problemi i interesi su slični, pre svega, u oblasti turizma i saobraćaja, a to su projekti koje realizuje Srbija i mi moramo da stvorimo uslove da ti projekti zažive“, istakao je Rvović.

Prema njegovim riječima, osim auto-puta, značajni projekti su Aerodrom „Ponikve“ i rekonstrukcija pruge Beograd-Bar, ali i međusobno komunikaciono povezivanje ove četiri opštine.

Načelnik opštine Rudo Dragoljub Bogdanović izrazio je nadu da će ovaj memorandum biti u interesu svih građana.

„Mi smo naslonjeni jedni na druge i sarađivati moramo“, smatra Bogdanović.

SRNA