Postavljen novi ikonostas u Crkvi u Andrićgradu

25.06.2018.

U Crkvi Svetog kneza Lazara i svih srpskih mučenika u Andrićgradu danas je postavljen novi ikonostas koji će biti osveštan 28. juna, na krsnu slavu ovog hrama – Vidovdan.

Protojerej stavrofor Dragan Vukotić rekao je da je postavljeno osam ikona u prirodnoj veličini, koje su urađene u pozlati.„Ikone su radili freskopisci Aleksandar Živadinović, Pera Vujović, Darko Milojević i Miloš Rončević, a duborez na ikonostasu Rajko Šiniković iz Višegrada“, naveo je Vukotić.On je dodao da će u srijedu 27. juna, u ovoj crkvi biti služeni večernja služba i parastos srpskim mučenicima, a u četvrtak, 28. juna, u 9.00 časova Sveta arhijerejska liturgija koju će predvoditi Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

U 11.00 časova biti obavljeno osveštanje ikonostasa u ovom hramu, a u 11.30 časova krenuće svečana litija, nakon čega će biti obavljeno lomljenje slavskog kolača.

Svečani ručak za goste zakazan je u hotelu „Andrićev konak“ u 12.00 časova.

Hram posvećen Svetom caru Lazaru i kosovskim mučenicima u Andrićgradu predstavlja projekat režisera Emira Kusturice i izgrađen je u rekordnom roku, za nepuna dva mjeseca.

SRNA