Pomoći javnim ustanovama i preduzećima koji posluju sa gubitkom

24.03.2022.

Skupština opštine Višegrad donijela je zaključak da se u budžetu planira do 400.000 KM za pomoć javnim ustanovama i preduzećima koji su imali gubitke u poslovanju.

Odbornik SNSD-a Marko Savić rekao je da su javne ustanove i preduzeća u problemu i negativno posluju zbog neusvajanja budžeta, a da je tokom protekle dvije godine zbog pandemije virusa korona većini bilo onemogućeno redovno poslovanje, što je izazvalo finansijske gubitke.

„Odbornici su upoznati o stanju, a na narednim sjednicama će biti usvajani izvještaji o radu“, dodao je Savić.

Odbornik SNSD-a Snežana Đurović rekla je da zbog nezakonitog formiranja Skupštine opštine u 2021. godini i sudskog epiloga nije usvojen budžet i finansiranje je privremeno, što je izazvalo probleme i u komunalnom preduzeću.

„Da smo prihvatili budžet čiji je nacrt bio gotov u novembru 2021. godine tako bismo na ovoj skupštini mogli riješiti prijedlog za komunalno preduzeće, koje je veoma bitno za grad i opštinu“, navela je Đurovićeva.

Ona je napomenula da su tematsku sjednicu zakazali odbornici skupštinske većine, iako je predviđena u okviru redovne sjednice u drugom tromjesečju, a onda su isti ti odbornici prošle sedmice prekinuli tematsku sjednicu.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević ukazao je da je i ovog puta utvrđen niz nepravilnosti, da se iz sjednice u sjednicu krše zakonski propisi, Statut opštine i Poslovnik o radu Skupštine.

On je naveo da je predložio odbornicima tri zaključka, od kojih se dva odnose na Radio Višegrad i jedan na komunalno preduzeće.

Đurović je istakao da u komunalnom preduzeću treba uskladiti osnivačke akte i Statut sa zakonskim propisima jer je preduzeće trenutno organizovano protivno zakonskim propisima, dok je za Radio Višegrad predloženo preispitivanje određenih odluka Skupštine opštine i Nadzornog odbora radi otklanjanja nepravilnosti.

SRNA