Položeni vijenci na spomenik braniocima Srpske

14.02.2019.

Na Trgu palih boraca u Višegradu danas su položeni vijenci kod centralnog spomenika braniocima Republike Srpske u okviru obilježavanja Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata.

Vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Milorad Kojić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Dragan Vuković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, predsjednik republičke Boračke organizacije Milomir Savčić.

Kod spomenika braniocima Srpske cvijeće su položili i državni sekretar ministarstva za rad i zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Antić, delegacija Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida, Saveza logoraša, Udruženja civilnih žrtava rata, Udruženja veterana Republike Srpske.

 

Vijence su položile i delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, te opština Višegrad, Foča i Novo Goražde, kao i opštinskih boračkih organizacija.

Prethodno je u manastiru Dobrun kod Višegrada služena Sveta arhijerejska liturgija povodom obilježavanja Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i 215 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka.

Organizator obilježavanja Dana boraca Republike Srpske i Prvog srpskog ustanka je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položila su živote za Srpsku.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

SRNA