Pokazna vježba uništavanja eksplozivnih sredstava pod vodom

31.07.2020.

Pripadnici timova za podvodno deminiranje Republičke uprave civilne zaštite, u saradnji sa Specijalnom antiterorističkom jedinicom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske održali su danas u Višegradu pokaznu vježbu uništavanja eksplozivnih sredstava pod vodom.

Pomoćnik direktora Republičke uprave civilne zaštite Dragan Kos rekao je da je ovom vježbom pokazano da su spremni za eventualne izazove uništavanja eksplozivnih sredstava veće količine, gabarita i eksplozivnog punjenja na mjestima gdje je ugrožena bezbjednost ljudi.

On je dodao da Republička uprava civilne zaštite planira da u Višegradu napravi regionalni centar za obuku.

„Tu aktivnost ćemo sprovesti uz podršku opštine Višegrad i preduzeća `Vode Srpske`“, dodao je Kos.

Zamjenik načelnika opštine Višegrad Mladenko Tasić istakao je važnost formiranja regionalnog centra za obuku za spasavanje na vodi i pod vodom čije će sjedište biti u Višegradu.

„U ovo doba godine, kada je veliki broj turista u Višegradu i kada je riječni saobraćaj omasovljen, na takav način moći ćemo najbrže i najbolje da djelujemo.
Ostvarila se ideja koju smo priželjkivali godinama, imaćemo jednu vrstu sigurnosti ukoliko se dese nemile situacije“, rekao je Tasić.

SRNA