Podsticaji i za proizvođače mlijeka

19.03.2019.

Odbornici Skupštine opštine Višegrad usvojili su na današnjem zasjedanju Odluku o podsticaju poljoprivrednim proizvođačima za 2019. godinu, sa ciljem razvoja i unapređenja poljoprivredne proizvodnje, a novina je da su podsticaji predviđeni i za proizvođače mlijeka.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je u saradnji sa mljekarom Pađeni iz Bileće, Poljoprivrednom zadrugom Višegrad i opštinom Višegrad, od prije nekoliko dana krenuo otkup mlijeka, a da će opština subvencionisati sa po 0,10 KM svaki predati litar mlijeka.

„U drugom tromesječju ove godine imaćemo podsticaj od 0,25 KM. Za ovu vrstu podsticaja u budžetu opštine Višegrad predviđeno je 14.000 KM, a podsticaj će podrazumijevati i ostale troškove koji nastanu, a sve vezano za otkup mlijeka“, naveo je Đurević.

On je istakao da je usvojena i Odluka o izmjeni dijela poslovnika koja podrazumijeva sankcionisanje neprimjerenog ponašanja odbornika koji ometaju rad skupštine.

„Tom odlukom predviđeno je da se od ukupnog mjesečnog odborničkog dodatka sa 50 odsto sankcioniše onaj odbornik koji se ne pridržava poslovnika i pravila u radu skupštine, a ta sredstva će biti uplaćena na poseban račun koja će biti korišten dodatno za podsticaj nataliteta“, napomenuo je Đurević.

Šef kluba odbornika SNSD-a Darko Andrić rekao je da je na sjednici usvojena Odluka o izmjeni dijela poslovnika koja tretira finansijsko kažnjavanje nepoštovanja poslovnika.

„Čekamo već dvije i po godine da opozicija počne da poštuje taj poslovnik, ali nakon upornih kršenja poslovnika i narušavanja rada, pri čemu ekstreman slučaj bio blokiranje rada skupštine na više od četiri sata i nedopuštanje da se izađe za govornicu, morali smo da preduzmemo i ovu mjeru, a to je i jedini način koji smo mogli da uvrstimo“, istakao je Andrić.

On je dodao da je osim usmjenih mjera, opomena i mjera oduzimanja riječi, već postojeća mjera isključenja sa sjednice dopunjena sa oduzimanjem 50 odsto mjesečnog odborničkog dodatka za svako isključenje.

On je naglasio da je Srpsko vojničko groblje na Megdanu proglašeno od posebnog lokalnog interesa, kako bi bilo izdvojeno u odnosu na druga groblja na teritoriji opštine Višegrad.

Ovom odlukom ono će dobiti izdvojeno mjesto, pažnju i mogućnost da se drugačije finansira njegovo uređenje, jer je to najmanje što možemo da učinimo za one koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku i našu sadašnjost“, naveo je Andrić.

SRNA