Podijeljeni besplatni udžbenici za učenike prvih razreda srednje škole

27.09.2023.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević uručio je danas 66 kompleta udžbenika učenicima koji su upisali prvi razred srednje škole u ovoj lokalnoj zajednici.

Đurević je rekao novinarima da ovim projektom opština pomaže roditelje i djecu, te da je iz budžeta za ove namjene izdvojeno 17.500 KM.

„Ovo je način da djecu motivišemo da ostanu ovdje i upišu srednju školu. Raduje nas da će naša djeca koristiti te knjige. Plan je da se knjige sačuvaju i predaju sljedećoj generaciji, a sve što bude nedostajalo, potrudićemo se da obnovimo“, istakao je Đurević.

On je naveo da je ovo jedan od načina da se djeca motivišu da ne odlaze u druge gradove.

„Nažalost, određeni broj đaka je upisao srednju školu u drugim gradovima. Vjerovatno je razlog što tih smjerova nema ovdje. Ovo je apel đacima i roditeljima da ostanu ovdje, upišu srednju školu, a mi ćemo se truditi da stvaramo dobre uslove“, napomenuo je Đurević.

On je zahvalio direktoru Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“ Dragani Zečević, jer godinama nastoji da uvede nove smjerove i animira djecu da ostaju ovdje.

Zečevićeva je zahvalila načelniku opštine što prepoznaje trud i rad mladih.

„Ovo je važna stavka za roditelje i učenike. Ovo je podstrek za dalje školovanje, a samim tim i da se zadrže na ovom prostoru“, istakla je Zečevićeva.

Ona je napomenula da je u srednjoj školi u prve razrede upisano 66 učenika u jedno odjeljenje gimnazije, odjeljenje carinskog tehničara, tehničara CNC tehnologije, odjeljenje tehničara elektronike i odjeljenje bravar/zavarivač.

Učenik Luka Lontoš zahvalio je Đureviću u ime svih učenika i istakao da je ovaj gest bitan za njih u finansijskom i motivacionom pogledu.

„Za nas je polazak u srednju školu važna životna prekretnica i bitno je da znamo da naš grad stoji iza nas u našim ciljevima“, istakao je Lontoš.

Opština Višegrad na različite načine pomaže škole, infrastrukturno, ali i kupovinom knjiga, organizovanjem mature, podrškom i putovanjima na takmičenja.

SRNA