Počeo naučni skup „Kritičko izdanje dela Ive Andrića“

23.09.2023.

Dvodnevni naučni skup, koji je okupio priređivače „Kritičkog izdanja dela Ive Andrića“ sa Univerziteta u Beogradu i Andrićeve zadužbine, počeo je danas u Andrićgradu, gdje je istaknuto da je to djelo fundamentalni nacionalni i naučni projekat, koji se realizuje po svim naučnim standardima.

Rukovodilac Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta Milo Lompar rekao je da „Kritičko izdanje dela Ive Andrića“ predstavlja kulturni poduhvat prvog reda.

„Zadužbina Ive Andrića je objavila naučno strogo definisano izdanje tekstoloških komentara i to je nešto što u svakoj kulturi predstavlja osnov za kulturnu reprezentaciju jednog klasika kakav je Andrić. Andrićev institut je odlučio da organizuje naučni skup gde bi priređivači ovog izdanja referisali o aspektima Andrićevog dela koji su oni priređivali i time stvorili temelj za dublje razumevanje njegovog ukupnog dela“, istakao je Lompar.

Lompar je rekao da je Andrićeva ostavština velika i da ima mnogo ličnih bilješki, te da je sve to sada prvi put štampano.

Rukovodilac projekta „Kritičko delo Ive Andrića“ Zorica Nestorović rekla je da je riječ o naučnom projektu Zadužbine Ive Andrića, koji je počeo kada je Izvršni odbor SANU na prijedlog Odjeljenja jezika i književnosti SANU imenovao Upravni odbor Zadužbine, koji je donio odluku da otpočne izrada „Kritičkog izdanja dela Iva Andrića“.

„Ta odluka je oglasila povratak piscu i njegovom delu. `Kritičko izdanje dela Ive Andrića` je fundamentalni nacionalni i naučni projekat, koji se realizuje po svim tekstološkim, naučnim standardima i on je odgovorno vođen. Okupio je ekipu mladih tekstologa koji predano rade na ovim poslovima“, rekla je Nestorovićeva.

Nestorovićeva je navela da je do sada objavljeno 19 knjiga i u okviru ovog važnog projekta za srpsku kulturu postoji kritičko izdanje svih Andrićevih pripovjedaka, cjelokupnog korpusa njegove poezije, njegovih zbirki pjesama u prozi i dva romana.

„Do 2024. godine planirano je da budu objavljena kritička izdanja svih Andrićevih dela koje je on štampao za svoga života“, istakla je Nestorovićeva.

Naučnom skupu u Andrićevom institutu prisustvuje i direktor Emir Kusturica.

SRNA