Počeo Međunarodni festival folklora

22.06.2024.

U Višegradu je večeras počeo Međunarodni festival folklora na kojem se okupilo oko 300 učesnika iz Srpske i regiona.

Festival je otvorio načelnik opštine Mladen Đurević koji je tom prilikom istakao da se kroz ovaj kulturni događaj pokazuje da je Višegrad most spajanja različitih kultura i tradicija.

„Na ovaj način širimo kulturni turizam i njegujemo kulturnu baštinu i nasljeđe“, rekao je Đurević.

On je dodao da 18 godina ovog festivala i sve veći broj učesnika predstavljaju kontinuitet koji je za svako poštovanje i potvrda kvalitetnog rada i nesebičnog zalaganja Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ „Kralj Petar ujedinitelj“.

Otvaranju je prethodio defile gradskim ulicama učesnika, članova KUD-ova „Vesna“ iz Mojkovca, „Jelek“ iz Bajine Bašte, „Abrašević“ iz Guče, „Šumadija“ iz Barajeva.

U defileu su učestvovali i KUD-ovi „Dimitrije Koturović“ iz Beograda, „Laza Nančić“ iz Vršac, „Most“ iz Bratunca, „Boško Vujadin“ iz Istočne Ilidže i domaćini KUD „Kralj Petar ujedinitelj“.

Načelnik Đurević ranije danas priredio je prijem za učesnike, a predsjednik KUD-a „Kralj Petar Ujedinitelj“ Čedomir Guzina je ovom prilikom zahvalio za podršku festivalu.

Umjetnički rukovodilac društva iz Mojkovca Danilo Žorić rekao je da je velika čast gostovati u Višegradu i da je saradnja odlična.

Umjetnički direktor KUD-a „Dimitrije Koturović“ iz Beograda Andrija Karaklajić zahvalio se organizatorima i istakao da svi učesnici nose najljepše uspomene iz Višgrada.

Pokrovitelji festivala su opština Višegrad i preduzeće „Hidroelektrane na Drini“.