Počelo takmičenje jadransko – podunavskih zemalja u ribolovu

23.08.2019.

U Višegradu je počeo Drugi kup jadransko-podunavskih zemalja u ribolovu u disciplini fider koji je okupio takmičare iz Mađarske, Hrvatske, Srbije i BiH.

Predsjednik Ribarsko-ekološkog udruženja „Drinska jezera“ iz Višegrada Aleksandar Kojić rekao je da je fider nova diciplina i ne naročito popularna, te izrazio očekivanje da će vremenom postati sve masovnija.

„Ovo je nezvanično klupsko balkansko prenstvo, a pravo učešća imaju Slovenija, Mađarska, Bugarska, Austrija i bivše jugoslovenske republike. Višegrad ima prelijepu rijeku koja je veoma bogata ribom, a turizam je u razvoju, tako da može ponuditi dobar provod ribolovcima i pratiocima njihovih ekipa“, naveo je Kojić.

On je zahvalio opštini Višegrad na pomoći u organizaciji takmičenja, kao i preduzeću „Hidroelektrane na Drini“.

Predsjednik Udruženja sportskih ribolovaca „Mrena“ iz Paraćina Miroslav Mitrović rekao je da često paca u Višegradu, istakavši da je tu zahtjevno pecati.

„Ovdje ribe ima, ali je teško zbog konfiguracije rijeke Drine. Nadam se da ćemo se snaći i ostvariti dobar rezultat“, istakao je Mitrović.

Takmičar Ninoslav Žagar iz Zagreba istakao je da je prvi put u Višegradu i da je veoma zadovoljan uslovima.

„Očekujem visok plasman na ovom takmičenju. Fider je tehnika koja podrazumijeva pecanje na štapove veoma osjetljivih vrhova koji služe za indikaciju griza, bez plovka, a ime je dobila po hranilici“, rekao je Žagar.

Učesnik iz Budimpešte Tibor Ambruš rekao je da je Višegrad veoma lijep, a da je Drina specifično lijepa.

„Veoma smo srećni što smo došli ovdje i želimo da naučimo sve što treba, a sljedeći put ćemo dovesti još prijatelja da uživaju na Drini“, naglasio je Ambruš.

Takmičenje će biti završeno nedjelju, 25. avgusta, proglašenjem pobjednika i dodjelom medalja i pehara.

SRNA