Počelo obilježavanje Vidovdana u Andrićgradu

28.06.2019.

Svetom arhijerejskom liturgijom koju služi Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom u Andrićgradu je počelo obilježavanje Vidovdana, krsne slave Hrama Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika, kao i osam godina od početka gradnje grada od kamena na ušću rijeka Drine i Rzava.

Liturgiji prisustvuju Boško Tomić, izaslanik srpskog člana predsjedništva BiH Milorada Dodika, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Pero Petrović, načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, privrednici i brojni vjernici.

Nakon liturgije uslijediće lomljenje slavskog kolača.

Osveštanje temelja za zvonik pored Hrama predviđeno je u 11.00 časova, nakon čega će ulicama grada proći litija, a na Trgu palih boraca biće služen parastos svim poginulim srpskim borcima.

Svečani ručak za goste zakazan je u hotelu „Andrićev konak“ u 12.00 časova.

U kulturnom dijelu programa koji počinje u 16.00 časova na Trgu Nikole Tesle nastupiće Banjalučka filharmonija sa frulašem Borom Dugićem, Hor „Srbadija“ iz Bijeljine, kao i Hor „Kragujevačko pevačko društvo“ i Kamerni ansambl Muzičke škole „Kornelije Stanković“ iz Ugljevika.

Od 21.00 čas na Trgu Nikole Tesle biće odigrana monodrama o Dijani Budisavljević „Pu spas za sve nas“, u organizaciji kragujevačkog Studentskog kulturnog centra, a od 22.00 časa uslijediće koncert grupe „Ortodoks kelts“ na Trgu palih boraca kod ćuprije.

Protojerej-stavrofor Dragan Vukotić rekao je Srni da je Vidovdan za Srbe veliki praznik, te istakao da mlade generacije treba da budu dostojne predaka i da sačuvaju ono što su oni kroz vijekove stvarali.

Na Vidovdan 2011. godine, velikim performansom, u kojem su učestvovali Hor i Simfonijski orkestar RTS-a, uz pratnju zvukova građevinskih mašina, započela gradnja budućeg Andrićgrada.

Na Vidovdan 2013. godine u Hramu Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika služena je prva liturgija i tadašnji vladika zahumsko-hercegovački Grigorije osveštao je temelje ove crkve.

Andrićgrad, čiji je idejni tvorac proslavljeni režiser Emir Kusturica, izgrađen je od kamena i u njemu se nalazi Gradska uprava, bioskop „Doli Bel“, Andrićev institut, pozorište, Akademija lijepih umjetnosti, hotel, trgovi, te Hram Svetog cara Lazara i svih srpskih mučenika.

SRNA