Počelo obilježavanje 30 godina od formiranja Višegradske brigade

18.05.2022.

Obilježavanje 30 godina od formiranja Višegradske brigade Vojske Republike Srpske /VRS/ počelo je večeras u Višegradu svečanom akademijom čija je poruka da mladi treba da nastave da njeguju tradiciju, čojstvo, junaštvo i sve ono što su njihovi preci vijekovima činili.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, koji je prisustvovao svečanosti u Domu kulture u organizaciji opštinske Boračka organizacije, rekao je novinarima da je učešće Višegradske brigade u odbrambeno-otadžbinskom ratu bilo izuzetno, te da se treba sjećati i odati počast svim poginulim borcima.

„Na samim počecima nije bio veliki broj vojnika, oko 1.600 boraca višegradske brigade je odbranilo Višegrad i nakon toga su učestvovali na mnogim ratištima širom Republike Srpske. Na tom putu 144 borca su izgubila život, a više od 200 boraca je ranjeno. Oni su dali ogroman doprinos u očuvanju srpskih krajeva“, istakao je Milunović, dodajući da se treba sjećati velikih borbi i pobjeda na ovom području.

Milunović je zahvalio Boračkoj organizaciji za priznanje „Zlatna značka“ koje mu je uručeno za nesebičnu pomoć u izgradnji Spomen-obilježja borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata na području opštine Višegrad.

„Počeli smo sa pomoći izgradnji u Starom Brodu, a kasnije uređenju Vojničkog groblja, podizanju spomenika Ruskim dobrovoljcima i u drugim akcijama za mjesne spomenike i sanaciji Centralnog spomenika borcima Republike Srpske“, naveo je Milunović.

General pukovnik Vinko Pandurević rekao je da je učestvovao u formiranju Višegradske brigade i komandovanju kada je bilo najteže.

„Iako je ovo 30. godina Višegradske brigade, za mene je svaka godina emotivna, u meni uvijek budila lijepa osjećanja, vraćala me u vrijeme kada smo bili spremni da kažemo da Bosna ne pripada samo jednima, nego pripada svima koji u njoj žive“, istakao je Pandurević.

On je naveo da u Višegradu u to vrijeme nisu imali puno opcija.

„Zahvaljujući podršci Jugoslovenske narodne armije Užičkog korpusa uzeli smo sudbinu u svoje ruke, uspješno smo se suprotstavili svim pokušajima da ponovo budemo protjerani iz ovog grada“, naglasio je Pandurević.

On je poručio svim pripadnicima Višegradske brigade da njeguju prošlost, da se sjećaju saboraca koji su dali živote, te da budu dostojni nastavljači njihovog djela i da Republika Srpska bude ekonomski napredno društvo.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je ovo dan sjećanja na sve borce Vojske Republike Srpske, koji su svoje živote dali za Republiku Srpsku, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca.

„Naš cilj je da ne dozvolimo da ovakvi događaji padnu u zaborav. Stvaranje Republike Srpske je nešto najvažnije za nas koji živimo na ovim prostorima i najvažniji zadatak je da sačuvamo Republiku Srpsku od raznih izazova koje imamo u ovim vremenima“, istakao je Đurević.

Protojerej Dragan Vukotić rekao je da se treba podsjetiti na sva ratna dešavanja i odati počast svim borcima koji su svoje živote položili za Republiku Srpsku.

„Uloga ovakve akademije jeste da naša omladina nastavi da njeguju tradiciju, čojstvo i junaštvo i sve ono što su njihovi, očevi, pradjedovi vijekovima radili“, naglasio je Vukotić.

U okviru akademije nagrađeni su učenici osnovne škole za najbolje likovne radove, a učenici srednje škole za najbolje literarne radove o temi „30 godina u slobodnoj Republici Srpskoj“.

Učenici Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“ izveli su prigodan program „U čast Republici“, a u muzičkom dijelu nastupio je Crkveni hor „Krasnica“ iz Čajniča.

Svečanosti obilježavanja 30 godina Višegradske brigade biće nastavljene sutra pomenom poginulim borcima, parastosom i polaganjem cvijeća na Centralni spomenik braniocima Republike Srpske.

Višegradska brigada Vojske Republike Srpske formirana je 19. maja 1992. godine. Kroz ovu brigadu prošlo je više od 1.700 boraca, 144 su poginula, a oko 200 je ranjeno.

SRNA