Počelo obilježavanje 25 godina Višegradske brigade

19.05.2017.

Obilježavanje 25 godina od formiranja Višegradske brigade Vojske Republike Srpske /VRS/ počelo je svečanom akademijom koju je u Domu kulture u Višegradu organizovala opštinska Boračka organizacija.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić večeras je na akademiji, čestitajući Dan brigade, zahvalio svim oficirima i podoficirima, borcima, i ratnim vojnim invalidima višegradske brigade.

On je podsjetio da se za stvaranje Republike Srpske borilo oko 215.000 boraca, a da je 23.140 boraca ugradilo svoj život u temelje Republike Srpske.

Komandant višegradske brigade Luka Dragičević podsjetio je da je prije 25 godina formirana Višegradska laka pješadijska brigada, koja je nakon formiranja Drinskog korpusa, preimenovana u Drugu podrinjsku laku pješadijsku brigadu.

„Formiranje brigade bio je iznuđen odgovor srpskog naroda višegradskog kraja na prethodni višemjesečni zulum, koji su nad srpskim življem sprovodili pripadnici patriotske lige, kao vojne komponentne SDA i zelenih beretki kao policijske komponente te stranke“, istakao je Dragičević.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je na ovaj dan prije četvrt vijeka, stvorena snažna i jedinstvena jedinica, koja je izdržala brojne napade i u teškim godinama rata odbranila Višegrad i dala ogroman doprinos stvaranju Republike Srpske.

„Profesionalnim odnosom prema zadacima, koji su često bili rizični, pokazali smo da imamo vojsku dostojnu poštovanja i divljenja. Naša je obaveza da vodimo brigu o porodicama poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, ali i da prenesemo istinu o otadžbinskom ratu na mlađe naraštaje i buduća pokoljenja“, naveo je Đurević.

Sveštenik Aleksandar Topalović istakao je da je višegradska brigada uspjela odbraniti svoj grad i pomoći braći na drugim ratištima.

„Duh jedinstva koji je krasio srpsku vojsku u svim nedaćama kroz istoriju mora biti nastavljen u budućim vremenima i to ne samo u hristoljubivoj srpskoj vojsci, već i u svim segmentima narodnog života“, dodao je Topalović.

On je poručio da je vrijeme da brat uvaži brata, a prijatelj prijatelja.

„Okrenimo se sebi, poštujmo se, poštujmo naše korijene, vjeru, duhovnost, kulturu, naše žrtve. Širimo hrišćansku ljubav oko sebe, jer to je način da se odužimo herojima naše istorije“, rekao je Topalović.

Svečanosti obilježavanja formiranja Višegradske brigade nastavljaju se sutra, pomenom poginulim borcima i polaganjem cvijeća na spomen-obilježja iz otadžbinskog rata.

SRNA