Počela „Višegradska staza“

09.06.2023.

Polaganjem cvijeća kod spomenika Ivi Andriću u Višegradu, te recitalom „Andrić priča“ učenika Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“, počela je manifestacija „Višegradska staza“, posvećena ovom nobelovcu.

Nakon recitala, cvijeće je položeno kod spomen-obilježja Andriću kraj višegradske ćuprije, kao i na spomenik u Andrićgradu.

Profesor srpskog jezika i književnosti Dijana Inđić Milošević rekla je da Višegrađani tradicionalno pripremaju „Višegradsku stazu“.

„Kao najljepša piščeva humana misao, koja nudi razumijevanje za svakog čovjeka u ovim smutnim vremenima, Andrićeva misao lebdi oko nas kao iskra spasenja, kao putokaz da se nađemo i snađemo u svijetu bezrazložnih mržnji i zavisti“, istakla je Miloševićeva.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je ovo najznačajnija kulturna manifestacija koja okuplja umjetnike, književnike i ljubitelje Andrićevog djela.

Manifestacija 46. „Višegradska staza“, posvećena Ivi Andriću, biće svečano otvorena večeras u 19.00 časova u Domu kulture u Višegradu.

SRNA