Počela „Višegradska staza“

10.06.2022.

Recitalom „Igrokaz iz Andrićevih djela“, koji su izveli učenici Srednje škole „Ivo Andrić“, počela je manifestacija „Višegradska staza“, posvećena ovom nobelovcu.

Nakon recitala, položeno je cvijeće na spomen-obilježje ovom nobelovcu kraj višegradske ćuprije, kao i na spomenik Andriću u Andrićgradu.

Izbor tekstova za recital pripremila je profesor srpskog jezika i književnosti Radmila Trifković koja je rekla da su izdvojili dijelove teksta koji pokazuju kolika je bila Andrićeva povezanost za mjesto gdje odrastao.

„Kao i uvijek kada koračamo Višegradskom stazom i ovoga puta smo se sjetili koliko je ta staza bila značajna u Andrićevom životu, staza kojom je prvi put prohodao i koja je u njegovom životu ostavila neizbrisiv trag“, naglasila je Trifkovićeva.

Direktor Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“ Dragana Zečević rekla je da su za ovu priliku učenici škole zajedno sa profesoricom pripremili prigodan kulturno-umjetnički program u čast nobelovcu.

„Ivo Andrić je dio svog djetinjstva proveo u našem gradu, a i nakon toga je u više navrata dolazio u posjetu. U romanu `Na Drini ćuprija`, Andrić je na slikovit način opisao našu kasabu i ljude koji su živjeli u njoj, i na taj način je učinio svjetski poznatom“, istakla je Zečevićeva.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da se tradicija i kvalitet ove manifestacije, posvećene liku i djelu Ive Andrića, svrstavaju u red najznačajnijih kulturnih manifestacija koje, osim književnosti, afirmišu i druge oblasti kulture.

„Danas smo okupljeni da se sjetimo neprolaznog djela našeg nobelovca i vjerujem da će `Višegradska staza` i ubuduće biti mjesto okupljanja književnika, pjesnika i drugih umjetnika i stvaralaca, jer je to naša obaveza prema velikom književniku i umjetniku“, istakao je Đurević.

Manifestacija „Višegradska staza“ biće svečano otvorena večeras u 19.00 časova u Domu kulture u Višegradu.

SRNA