Počela Međunarodna likovna kolonija

24.08.2019.

Međunarodna likovna kolonija otvorena je večeras u Gradskoj galeriji Višegrad, a okupila je oko dvadesetak učesnika iz Srbije, BiH, Francuske i Kanade.

Umjetnici će motive za djela pronalaziti na mostu Mehmed paše Sokolovića, u Andrićgradu, kanjonu rijeke Drine i drugim znamenitim mjestima.

Koloniju je otvorio načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević koji je rekao da je Međunarodna likovna kolonija prepoznatljiva kao sastavni dio umjetničkog života Višegrada.

„Višegrad je središte kulturnih dešavanja, a ovo je još jedna u nizu manifestacija koja pokazuje da smo grad u koji se rado dolazi, grad slobode, novih djela i stvaralaca“, naveo je Đurević.

On je istakao da ova manifestacija pruža mogućnost da uživamo u djelima neprolazne ljepote koju stvaraju umjetnici sa svih strana.

Direktor Gradske galerije Višegrad Slavko Tuševljak rekao je da Gradsku galeriju odlikuje legat Gradske galerije.

„Ja mogu da se pohvalim da legat gradske galerije ima više od 1.000 djela slika, skulptura, fotografija i to je legat koji se čuva u Gradskoj galeriji Višegrad“, naveo je Tuševljak.

Umjetnik iz Beograda Jelena Božović Đorđević rekla je da je Višegrad jedan od gradova u koji rado dolazi.

„Meni je ovo jedno od lepših mesta za stvaranje, kako je govorio nobelovac Andrić. Najveći iskorak u svetu koji smo napravili, napravili smo odavde. Ovaj ambijent je jedan od najinspirativnijih na ovom području“, istakla je Đorđevićeva.

Umjetnik Miloš Šobajić oduševljen je prirodom koja okružuje Višegrad.

„Divan je Višegrad ja sam pre dve godine imao izložbu u Andrićgradu. Od tada jedva čekam da vidim Višegrad i narod u divnom kraju. Ovi kanjoni kroz koje smo prolazili su velelepni i ovo je izuzetno, privlačno mesto, ja bih ovde dolazio svaki čas da je malo bliže“, naveo je Šobajić.

Međunarodna likovna kolonija biće završena u petak, 30. avgusta, kada će se održati i izložba djela nastalih na ovogodišnjoj likovnoj koloniji.

SRNA