Plivanje do Starog Broda u pomen stradalim Srbima

21.08.2017.


Neven Jovanović započeo je danas plivački maraton rijekom Drinom od Andrićgrada do Starog Broda u dužini od 16 kilometara, kako bi poslao poruku da se ne zaboravi stradanje Srba u ustaškom pokolju u Starom Brodu 1942. godine.

„Ovo je veliki izazov za mene i nadam se da ću stići do odredišta. Stradanje Srba ne smije biti zaboravljeno i zato sam se odlučio na ovaj poduhvat. Imam veliki broj prijatelja koji me prate. Ovaj maraton smatram patriotskim činom“, rekao je Jovanović, koji je rođen u Goraždu, a sa porodicom danas živi u Londonu.

On je dodao da je u Drugom svjetskom ratu, kada su stradali Srbi, na tom području bio i njegov djed sa porodicom i da su uspjeli da ostanu živi.

„Njima u čast kao i svim ostalim plivam do Starog Broda. Ovdje dolazim svake godine da plivam, a ove godine prvi put plivam 16 kilometara“, kaže Jovanović.

On ističe da je vrlo bitno govoriti o ovome, jer je Ivo Andrić rekao da se „ljudska snaga čovjeka mjeri njegovom sposobnošću oprosta, zavaravanja i zaborava“.

„Plivam za oproštaj i zaborav. Ljudska snaga će uspjeti da prebrodi sve poteškoće i prepreke“, istakao je Jovanović.

On je rekao da će mu do Starog Broda biti potrebno četiri časa, a da će i u povratku uzvodno plivati jedan kilometar.

Pokolj u Starom Brodu i Miloševićima desio tokom proljeća 1942. godine, uglavnom na obalama rijeke Drine, u mjestima Stari Brod i Miloševići u opštini Višegrad.

Ustaše su u ovom pokolju ubile oko 6.000 nenaoružanih Srba, isključivo civila. Jedan broj Srba utopio se u rijeci Drini, bježeći od ustaša.

Najmasovnija ubistva dogodila su se 22. marta 1942. godine, ali su trajala i do početka maja 1942. godine.

U mjestu Stari Brod je 2008. godine podignuto obilježje kao znak sjećanja na ovaj zločin.

SRNA