„Plamen sjećanja“ iz Moskve stigao u Višegrad

07.05.2024.

Predstavnik Sveruskog narodnog fronta Aleksej Aljohin predao je danas načelniku opštine Višegrad Mladenu Đureviću „plamen sjećanja“ koji simbolizuje sve poginule heroje u Drugom svjetskom ratu, a donesen je sa Groba neznanog junaka u Moskvi i položen na Spomenik ruskim dobrovoljcima u Višegradu.

Aljohin je rekao da Sveruski narodni front, povodom obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, realizuje akciju „plamen sjećanja“ u kojoj učestvuje 100 gradova iz Ruske Federacije i 14 iz drugih zemalja, a Višegrad je jedini grad u Republici Srpskoj obuhvaćen ovom akcijom i to već drugi put.

„Veoma je simbolično što smo u Višegradu na vaskršnju nedjelju jer sam Vaskrs, kao i Dan pobjede nad fašizmom, predstavlja pobjedu života nad smrću. Dužnost Srba i Rusa je da se sjećamo ovih događaja, a naša obaveza da ne dozvolimo da se nešto slično ponovi, zato smo tu“, naveo je Aljohin.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je danas odata počast ruskim dobrovoljcima, te izrazio zadovoljstvo što su predstavnici ruskog naroda opet u gradu na obalama Drine i Rzava.

„Zadovoljstvo je što je opština Višegrad jedina u Republici Srpskoj koja na ovaj način obilježava Dan pobjede nad fašizmom, a posebna čast je što će ovo biti tradicija koja će učvrstiti vezu dva naroda“, istakao je Đurević.

Tokom boravka u Višegradu, delegacija Sveruskog narodnog fronta posjetila je Stari Brod – mjesto stradanja više od 6.000 Srba iz doline Krivaje, Romanijskog platoa i Gornjeg Podrinja, koje su pripadnici ustaške Crne legije pod komandom Jure Francetića zvjerski ubile u proljeće 1942. godine.

Sveruski narodni front realizuje patriotsku akciju „plamen sjećanja“ koja se poklapa sa obilježavanjem 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, čija je svrha da prenese česticu vječne vatre, jednog od glavnih simbola sjećanja na poginule heroje.

SRNA