Peticija za poboljšanje pedijatrijske zdravstvene zaštite

17.01.2022.

Grupa građana, roditelja djece do sedam godina, pokrenula je potpisivanje peticije za prijem još jednog pedijatra u višegradski Dom zdravlja, s ciljem, kako se navodi u peticiji, poboljšanja zdravstvene zaštite djece.

Jedan od inicijatora peticije Dejan Nikolić kaže da roditelji smatraju da jedan pedijatar u višegradskom Domu zdravlja nije dovoljan za svu djecu do sedam godina, te naglašava da žele da se o rješavanje problema uključe i lokalni dom zdravlja i resorno ministarstvo.

Prema njegovim riječima, po završetku peticije, čije će potpisivanje trajati naredna tri dana, dopis će biti upućen načelniku opštine, predsjedniku SO i direktoru Doma zdravlja od kojih će se tražiti da na prvoj narednoj sjednici SO ova tačka bude uvrštena u dnevni red, da se vidi kako da se dođe do rješenja.

„Ako ništa ne uspijemo sledeća institucija kojoj ćemo se obratiti biće Ministarstvo zdravlja. Očekujemo 300 i više potpisa jer prema našim saznanjima u našem gradu ima između 350 i 400 djece uzrasta do sedam godina“, napomenuo je Nikolić.

Prema riječima direktora Doma zdravlja Višegrad Snežane Đurović, u ovoj ustanovi trenutno radi jedan pedijatar što je u skladu sa brojem stanovnika.

„U našoj opštini je 480 djece uzrasta do šest godina i oni su registrovani kod pedijatra. Nakon šeste godine, kada se obave redovne vakcinacije i djeca krenu u školu vraćaju se timu porodične medicine i porodičnom doktoru. Svi specijalisti porodične medicine ili doktori koji su završili edukaciju iz te oblasti su u obavezi da pregledaju djecu i od nulte godine starosti jer smo mi u obavezi i ginekološke preglede da radimo i naravno pedijatriju“, naglasila je Đurovićeva.

Ona je rekla da trenutno pedijatar, zbog godina starosti i sopstvenog oboljenja, ne radi u kovid ambulanti tako da su doktori iz porodične medicine u obavezi da pregledaju pedijatrijsku djecu i rade to kroz kovid ambulantu jer je i preporuka Instituta.

„Dijete nakon što ga pregledaju doktori koji rade u kovid ambulanti biva prebačeno preko izisa u svoj tim i svaki nalaz i mišljenje pogleda pedijatar i daje instrukcije o dodatnim analizama i terapiji. Dakle, prvi pregled se obavi kod doktora koji se tog dana nalazi u ari ambulanti koji prosleđuje nalaze pedijatru i dalju terapiju određuje pedijatar“, napomenula je Đurovićeva.

Ona je navela da se u kovid ambulanti pregledi starijih obavljaju u 8.00 i 12.00 časova, te u 20.00, dok je za djecu u 16.00 časova kada se vrše pregledi i dijeli terapija.

SRNA