Otvorena međunarodna naučna konferencija o Prvom svjetskom ratu

30.06.2018.

U Andrićevom institutu u Andrićgradu večeras je otvorena Međunarodna naučna konferencija pod nazivom „Godine koje su promenile svet“, koja se bavi tematikom Prvog svjetskog rata i koja je okupila 26 istoričara iz Srbije, BiH, Rusije, Velike Britanije i Irske.

Rukovodilac Odjeljenja za istoriju Andrićevog instituta Miroslav Perišić rekao je da Institut ima čast i zadovoljstvo da bude domaćin istoričarima koji se bave istorijom Prvog svjetskog rata od Amerike do Rusije.

„Gosti su profesori iz Londona, Moskve i veliki broj naših domaćih istoričara među kojima je Ljubodrag Dimić, Vojislav Pavlović, Mile Bjelajac. Naša očekivanja od ove konferenije su velika i mislimo da će ona dati jednu novu dimenziju i ponuditi nove istraživačke rezultate, posebno kada je reč o Prvom svetskom ratu na Balkanu i Srbiji“, istakao je Perišić.

On je dodao da je ovo jedan od završnih događaja koji je Andrićev institut u posljednje četiri godine organizovao povodom obilježavanja stotinu godina od Prvog svjetskog rata.

Član Organizacionog odbora i profesor ekonomije na Londonskoj školi Svetozar Rajak rekao je da konferencija nastoji da se pozabavi temama kojima se često ne bave istoričari, kao što su pitanje okupacije, ratnih zarobljenika, Prvi svjetski rat u kinematografiji, film u literaturi.

„Konferencija je značajna iz više razloga, zbog toga što se početak Prvog svjetskog rata vezuje za Sarajevski atentat, što nije istina, ovaj rat je nastao iz čitavog niza okolnosti i faktora koji su bili uzrok za rat“, istakao je Rajak.

Konferencija će trajati do nedjelje, 1. jula.

SRNA